Pozoruhodný svět písniček i život oblíbeného písničkáře Krise Kristoffersona

20. červen 2021

Nezáleží mi na tom, co je správné a co špatné, nepokouším se to pochopit. Ať čertvezme zítřek. Pane, dnes večer potřebuji přítele. Včerejšek je mrtvý a pryč a zítřek v nedohlednu. A je smutné být sám. Help Me Make It Through The Night – Pomoz mi přežít tu noc.

To byl kousek z textu jedné z nejznámějších písniček Krise Kristoffersona, která má jenom v Čechách řadu verzí. Nejznámější je ta s hlasem Michala Tučného a názvem Sundej z hodin závaží.

Kris Kristofferson song Help Me Make It Through The Night natočil v roce 1969. Na hitparádě s ním ale nejvíce uspěla countryová zpěvačka Sammi Smith, ačkoliv interpretů této nádherné písně je nemálo.

Inspiraci našel Kris Kristofferson snad v jednom časopiseckém rozhovoru s Frankem Sinatrou, v němž slavný zpěvák na otázku, v co věří, odpověděl: Chlast, šibenici, bibli, cokoliv, co mi pomůže přežít tuto noc.

Kris Kristofferson

Do svých písniček promítl Kristoffer Kristofferson spoustu příběhů, ale jeho život je sám o sobě nesmírně zajímavým materiálem pro umělecké uchopení. Jako absolvent prestižní Oxfordské univerzity vyměnil slibnou kariéru v armádě za velmi nejistou kariéru písničkáře v Nashville, kde se živil nejprve jako údržbář i vrátný.

Na svět přišel 22. června 1936 v Brownsville v Texasu. Jeho otec, potomek švédských přistěhovalců, byl generálem amerického letectva. A původ maminky byl velmi pestrý – anglicko-skotsko-irsko-německo-švýcarsko-holandský. Literární a umělecké sklony projevoval Kris od raného mládí a už od prvních textů v nich převažovaly vážné, až melancholické tóny.

Když uklízel studio jedné nahrávací společnosti v Nashvillu, setkal se s June Carter, manželkou Johnnyho Cashe, a přes ni mu poslal kupičku kazet se svými písničkami. Johnny Cash si jich v záplavě jiných nevšímal, a tak se podle legendy jal Kris na sebe upozornit velmi originálním způsobem. S helikoptérou národní gardy přistál v blízkosti Cashova domu, aby vnutil hvězdě country svou písničku Sunday Mornin' Comin' Down. Johnny Cash ji pak opravdu proslavil a v Čechách ji zpíval Pavel Bobek jako Nedělní ráno.

Charismatický vousáč Kris Kristofferson se prosadil se i jako filmový herec, například v neobvykle drsném westernu Pat Garrett a Billy the Kid spolu s Bobem Dylanem, ve snímku Alice už tu nebydlí a především po boku Barbry Streisand v obrovském kasovním hitu Zrodila se hvězda.

Čtěte také

Obliba Krise Kristoffersona a jeho písniček je v Čechách dlouhodobá. Už v pokročilých sedmdesátých letech vydal Supraphon jeho kompilační album.

Tento legendární písničkář přijel koncertovat do Česka poprvé na jaře 2007, kdy vystoupil sám s kytarou a foukačkou v pražském Kongresovém centru v působivě ztišeném programu. Něco podobného zopakoval na stejném místě po pěti a půl letech ještě s dcerou Kelly i s předskokanem Wabim Daňkem a před čtyřmi roky se Kristofferson představil i na zámku Sychrov s Robertem Křesťanem a Druhou trávou jako předkapelou.

České verze Kristoffersonových songů – to je samostatná kapitola. Například Jihočech Pavel Žalman Lohonka zpívá Dej mi tón, v originále Why Me Lord, a důležité místo bezpochyby zaujímají Greenhorns a Fešáci s Tomášem Linkou, který o setkání s Krisem Kristoffersonem v pořadu Světla ramp vyprávěl. K tomu zazní písničky (až na jednu výjimku) v působivě chlapském autorském podání Krise Kristoffersona, kromě jiného také člena superformace Highwaymen (spolu s pány Cashem, Nelsonem a Jenningsem).

autor: Jiří Kasal
Spustit audio

Související