Pozor na samoléčbu nebo svévolné terapie. Léčivo má mít pod kontrolou lékař, říká klinický farmaceut

24. duben 2024

Hostem naší radioporadny je klinický farmaceut PharmDr. Petra Rozsívalová z oddělení Klinické farmacie Fakultní nemocnice v Hradci Králové. Naším tématem je dnes nadužívání léků a zároveň i správné používání a dávkování léčiv. Kombinace různých léků totiž mohou způsobit také nežádoucí interakce.

Pojďme rovnou ke správnému užívání léků, na co bychom měli upozornit především?
Pokud se bavíme o racionálním používání léčiv, tak jde o to, že pacienti dostávají vhodné léky, léčiva nebo kombinace v odpovídající dávce, po adekvátní dobu a pro správnou diagnózu. Pacient by měl být informovaný a edukovaný o možných nežádoucích či vedlejších účincích léčiv.

Petra Rozsívalová ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Důležité je také dodržovat délku léčby, neměly by se navyšovat svévolně dávky nebo měnit intervaly podávání. Určitě by se mělo dbát i na interakce s potravinami a ostatními léčivy. Neměla by se užívat prošlá léčiva a už i jejich samotný výběr by měl být vždy založen na důkazech o jejich účinnosti a bezpečnosti pro ten daný zdravotní problém.

Dodržujte délku léčby, nenavyšujte svévolně dávky ani neměňte intervaly podávání. A dbejte na interakce s potravinami a dalšími léčivy.
PharmDr. Petra Rozsívalová, klinický farmaceut

Proto opravdu apeluji, pozor na samoléčbu nebo svévolně řízené terapie, například i na rady od jiných pacientů. Máme pacienty, kteří si například schválí některá analgetika a půjčují si je navzájem. A to už je opravdu velmi rizikové.

Čtěte také

V čem jsou tedy rizika nějaké samoléčby? Že lékař vůbec nezkontroluje, jestli je to pro nás vhodné, včetně dávkování?
Přesně tak. Můžeme mít kontext pacienta, který má například průjmy a horečky, to znamená, bude dehydratovaný. A my mu chceme nasadit léčivo. Například z tzv. skupiny nesteroidních antiflogistik, tedy protizánětlivých léků, které mohou mírnit bolest a snižovat horečku. Ale v tom kontextu může nastat velké riziko poškození ledvin či srdečního selhání.

Takže opravdu varuji před svévolným samoléčitelským přístupem, zejména v kontextu pacienta, který užívá mnoho léčiv, má nestabilní funkce ledvin a jater. A samozřejmě opravdu velký pozor na fytoterapii, to znamená bylinky volně dostupné v lékárně, kde se můžeme domnívat, že je to bezpečnější. Nicméně tam hrozí jak přímá toxicita toho léčiva, tak i riziko kontaminace onoho přípravku.

V lékárně byste se měli vždy poradit, pokud kupujete bylinky. Měli byste lékárníkovi nahlásit, jaké další léky užíváte.
PharmDr. Petra Rozsívalová, klinický farmaceut

V lékárně byste se měli vždy poradit, pokud kupujete bylinky. Měli byste lékárníkovi nahlásit, jaké další léky berete. A vše potom konzultovat s lékařem, ať už tedy při příjmu do hospitalizace nebo při dlouhodobé léčbě. Protože jak se říká, každá látka je jed a záleží pouze na podaném množství.

Čtěte také

My vnímáme jako velmi rizikové různé kombinace bylinek, které mohou být prospěšné při krátkodobém užívání, ale v kontextu každodenního užívání jednoho litru odvaru z těch kombinací bylin může dojít k selhání léčby, můžeme se vystavovat riziku hepatotoxicity, to znamená poškození jater.

Například podběl je opravdu prokázané léčivo nebo bylina, která byla využívána hojně při zánětech horních cest dýchacích k lepšímu odkašlávání. Ale tady bych nedoporučila jeho dlouhodobé používání, případně používání v kontextu nějakého pacienta, který již má ve skladbě užívání spoustu dalších léčiv.

Petra Rozsívalová ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Celou radioporadnu o správném užívání léků s klinickým farmaceutem PharmDr. Petrou Rozsívalovou si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

autoři: Jana Kudyvejsová , baj
Spustit audio

Související