Pozor na rostliny, které pomáhají diabetikům. Při předávkování může oman vyvolat dávení

26. srpen 2012
Rada pro tento den

Dnes jsme vybrali hned dvě rostliny, které mohou být mimo jiné prospěšné i diabetikům: puškvorec obecný a oman pravý.

Puškvorec najdeme především na okrajích stojatých vod, v bažinách i vlhkých příkopech
Rostlina se obvykle užívá na povzbuzení trávení a žaludeční činnosti, neboť silně podporuje vylučování trávicích šťáv. Diabetiky bude zajímat, že také dokáže mírně snižovat hladinu krevního cukru. Sbíráme oddenek od dvou až tříletých rostlin a sice od září do listopadu. Oddenky sušíme rozpůlené či nařezané na kousky, očištěné, ale neoloupané - tím by z nich vyprchalo mnoho silice. Nálev připravujeme z polévkové lžíce nařezaného oddenku na šálek vroucí vody, drogu louhujeme alespoň 15 minut. Rovněž můžeme užívat prášek - třikrát denně na špičku nože před jídlem. Účinnou formou je i tinktura, 15 až 40 kapek užíváme před jídlem proti nadýmání i po jídle. Nálev lez použít i zevně - omýváme jím špatně se hojící rány a přidáváme jej do posilujících koupelí.

Oman pravý se u nás často pěstuje i jako okrasná rostlina s pěknými žlutými květy
Oddenky omanu kromě toho obsahují snadno štěpitelný cukr inulin, který je prospěšný při diabetické dietě. Oman dále podporuje vykašlávání, působí i dezinfekčně. Povzbuzuje celkovou látkovou výměnu, trávení a vylučování žluči i žaludečních šťáv. Hojí sliznice, rovněž zklidňuje podrážděnou pokožku. Používáme oddenek, který i s kořeny sbíráme na podzim, ovšem až u dvou až tříletých rostlin. Nálev či odvar připravujeme z čajové lžičky sekaného oddenku na šálek vody, který popíjíme po lžících během dne. Oman lze užívat také ve formě prášku - třikrát denně na špičku nože. Účinný a chutný je i výluh ve víně - v litru bílého vína louhujeme 10 dní 70 gramů prášku. Poté přecedíme a třikrát denně užíváme polévkovou lžíci. Pozor! Při předávkování může oman vyvolat dávení.

Spustit audio