„Pozor na minová pole!“ vítají vás letáčky na letišti na Falklandech. Válka je tu živá i po 33 letech

30. červen 2015

Na Falklandy není snadné se dostat. Letadlem maximálně 1x týdně. Ostrovy jsou ale unikátní díky přírodním krásám. A taky jako výchozí bod pro antarktické výpravy. Na cestovatele tu ale čeká nepříjemné překvapení.

Na stopy války o Falklandy narazíte i po 33 letech hned po příletu. Vedle letiště je velká britská posádka. A ihned po příletu dostanete do ruky letáček, ze kterého se kromě obecností dozvíte, že si máte dávat pozor na minová pole.

Protiargentinské nálady

„Je tam i poznámka, která mě velmi pobavila, že se návštěvníkům Falkland rozhodně nedoporučuje mávat na těchto ostrovech argentinskou vlajkou,“ prozrazuje Olga Šilhová. Na Falklandech strávila nějaký čas během příprav svého manžela Václava Šilhy na expedici Ultima Thule.

„Když se pojedete podívat na kolonii tučňáků skalních, cestou míjíte sestřelený argentinský vrtulník. A běda, kdybyste se nechtěli u toho vrtulníku zastavit a neposlechnout si od řidiče historii.“

Mina na celý život

Válka je tam zkrátka stále dost živá. „Už cestou z letiště do hlavního města Stanley míjíte minová pole,“ popisuje. Hlavní přístav ve městě Stanley už je sice odminovaný, ale jen o kousek dál narazíte na varování, že tam stále mohou být skryté nebo naplavené miny.

Olga Šilhová připomíná obdobnou situace v africké Angole nebo ve Rwandě. „Lidstvo by opravdu mělo uvažovat, než něco takového kolem sebe rozeseje. Rozložit ty miny je otázka krátkodobá. Zbavit se jich je na neskutečně dlouhou dobu.“

Tučňáci skalní (Falklandské ostrovy)

Ráj ornitologů

Krajina na Falklandech v mnohém připomínají unikátní krajinu Islandu. „Ale samozřejmě tam nejsou žádné masivní ledovce. Jde o krajinu zvlněnou, kopcovitou, kde žije spousta zajímavých zvířat. Pravý ráj ornitologů.“


Jsou opravdu úžasní. Mají na hlavách taková zvláštní žlutá pírka. Určitě je znáte z dokumentárních filmů. Skáčou snožmo po skalách. Pozorovat tu kolonii bylo něco úžasného.

Kromě nesmírné spousty druhů ptáků žijí na Falklandech lvouni, rypouši sloní, lachtani, tuleni, velryby, kosatky, delfíny, asi pět druhů tučňáků. Mezi nejzajímavější patří nejmenší falklandský druh tučňák skalní.

Cestovní (ne)ruch

Na Falklandy není snadné se dostat. Jen výletní lodí, během výpravy na další antarktická území, nebo jednou týdně letecky z Chile. Skládají se zhruba ze 740 ostrůvků, 99 % území tvoří pastviny, chovají se tam ovce.

O cestovním ruchu je možné mluvit jen v případě velkých výletních lodí, které tam zastaví na den na dva. „I infrastruktura je minimální. Turisti stejně mají základnu jen na lodích.“

Více si poslechněte si ze záznamu v iRadiu.

Válka o Falklandy
autoři: zis , rota , Olga Šilhová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.