Pozor! Jahody nemůžeme vysazovat do čerstvě zpracované půdy
Páteční poradna pro všechny zahrádkáře patřila jahodám. Více se dozvíme v neuatorizovaném a needitovaném přepisu poradny Dvojky.
moderátorka
--------------------
Ludmila Dušková a zahrádkářská poradna. A dnešní téma jahody. Přeji dobrý den.
Ludmila DUŠKOVÁ
--------------------
Dobrý den.
moderátorka
--------------------
Ještě než začneme o jahodách, tak bych chtěla připomenout, že právě dnes je naším hostem po jedenácté Přemek Podlaha a vy spolu hodně dlouho spolupracujete. Říkala jste mi teď před chviličkou, že už přes deset let. Tak jaké to je s Přemkem?
Ludmila DUŠKOVÁ
--------------------
Já jsem s ním začínala už na České televizi. Tam ale to byl jenom rok jeden, protože potom vlastně to na České televizi skončilo a přecházelo se na televizi Prima. A já spoluparcuju s panem doktorem Podlahou tedy už opravdu hodně dlouho. Už to bude dvanáct roků, by se dalo říct. No a já jsem spokojená. Já s ním vycházím velmi dobře, vyhovíme si navzájem. Nemůžu nic říct špatnýho.
moderátorka
--------------------
To bylo takové pozvání k poslechu po jedenácté. Doktor Přemek Podlaha. Doprovodí ho také jeho žena Kateřina Kalendová. Tak to je pro posluchače. A teď k jahodám. Je už čas myslet na jahody?
Ludmila DUŠKOVÁ
--------------------
Určitě je, protože jahody má každý rád samozřejmě, každý je na zahrádce pěstuje a možná, že ta doba výsadby samozřejmě se přibližuje. Nemusíme je sázet hned dnes, ale dnes o nich budeme mluvit z toho důvodu, že je zapotřebí připravit si záhon pro ty jahody. A to je poměrně složitá práce. A docela náročná, protože pokud budeme chtít, aby nám ty jahody plodily ty tři až čtyři roky, tak se musí trošičku dopředu s tou přípravou začít. To znamená, že musíme ten zákon dokonale odplevelit, musíme si ho vyhnojit, měl by se dokonale připravit, co se týká kultivátorování, aby byla ta půda jemná, aby byla zpracovaná, aby tam nebyly žádné kořeny od plevelů, no a samozřejmě aby byla vyhnojená. A protože takovým trendem posledních dob, a myslím, že úplně správně a na místě, je pěstování jahod v černé netkané textilii, tak z toho důvodu je zapotřebí, abychom si tu půdu dokonale připravili, protože musíme si uvědomit, že pokud jahody zasadíme do té černé netkané textilie, tak už potom se špatně okopávají, špatně přihnojují. Z toho důvodu je zapotřebí tu půdu si dokonale připravit právě před tou výsadbou.
moderátorka
--------------------
Pokud máme málo místa, malou zahradu, je možné sázet jahody stále na stejné místo?
Ludmila DUŠKOVÁ
--------------------
Určitě bych to nedoporučovala v žádném případě, protože jahody trpí celou řadou houbových onemocnění, celou řadou škůdců, můžou se tam projevit i různé fyziologické poruchy a nikdy by stejná plodina neměla přijít na stejné místo. Vždycky by se měl ten pozemek vystřídat, protože ta půda je jednostranně vyčerpána, to znamená, co se týká živin. Takže z toho důvodu vždycky dávat někam jinam.
moderátorka
--------------------
Takže už teď myslet na to, že je potřeba dokonale připravit půdu, dokonale zrýt, odstranit všechny plevele, které tam mohou být skryté. Ale sázet ještě nemusíme, nicméně už můžeme myslet právě na ty sazenice, které si vybereme.
Ludmila DUŠKOVÁ
--------------------
Ano. Protože sadba už bude velmi brzy vlastně ve velkém množství zase k dostání, takže nejen se zamyslet nad tím, jakou odrůdu, ale ta příprava je důležitá. Je to z toho důvodu, aby se taky ten záhon trošičku slehl. Nemůžeme do čerstvě zpracované půdy vysazovat, protože potom by došlo třeba k tomu, že se ty jahody příliš vytáhnou a přece jenom tu zimu by nemusely překonat tak dobře. Co se týká toho termínu výsadby, tak tady se začíná koncem nebo mělo by se koncem srpna. Kdo kvaltuje, tak samozřejmě není to taky úplně na místě. Sázet se jahody můžou až do konce září, záleží zase na tom, v jaké jsme oblasti. Ale co je velmi důležité, je kvalita sadby. Sadba by měla být dostatečně vyvinutá, měla by mít mohutný kořenový systém, protože právě ten je základem toho, že ta sadba bude dobře se přijímat a že bude dobře prosperovat a co se týká té samotné výsadby, tak tady je důležité, abychom tu sazenici zapustili pěkně kolmo dolů, aby se ten kořenový bal prostě rozprostřel nebo dostal do hloubky až k tomu kořenovému krčku. No a pak se samozřejmě musí pořádně přimáčknout a musí se ta sadba nebo ta sazenice taky zalít. Já to dělám dokonce tak, že když si vyhloubím tu jamku, tak nejdříve tam dám vodu, počkám, až se trošičku vsákne a teprve potom tu sazenici zasadím. Pokud by ještě tohleto všecko nestačilo nebo bychom si nebyli jistit, tak můžeme taky ještě tu sadbu před výsadbou namořit. To znamená, že se může vlastně namočit do některého z přípravků, které jsou pro to určené. Ideální je například přípravek na bázi huminových kyselin, protože ten vlastně má za úkol tu sadbu jakoby připravit na to správné zakořenění, ta sadba je pak vitálnější a taky ta úroda se od toho odvíjí, je mnohem, mnohem větší.
moderátorka
--------------------
Ještě pro úplné začátečníky, kteří s těmi jahodami začínají a chtějí to udělat přesně podle návodu, i tedy s tou textilií, která se dává pod jahody, tak v jaké fázi se ta textilie aplikuje, z jakého důvodu se dává a jestli to třeba není komplikace i potom pro tu následnou péči?
Ludmila DUŠKOVÁ
--------------------
No je to obrovské ušetření práce, co se týká pletí, protože já sama jsem už si několikrát vyzkoušela pěstování jahod na textilii a bez ní. Jakmile ji nemáte, tu textilii, tak okamžitě po sklizni už člověk si těch jahod moc nevšímá a během čtrnácti dnů, neřku-li za měsíc už ty jahody tam nevidíte, protože ten plevel je přeroste a dochází k tomu, že přeci jenom pak už máme strašnou práci s tím odstraňováním. Navíc ten plevel intenzivně semení a prakticky ten boj proti těm plevelům je nekonečný. Pokud použijeme tu textilii, tak samozřejmě nám tohleto po celé následující tři až čtyři roky odpadá. A to znamená, že nemusíme se zatěžovat s nějakým extrémním pletím, ale současně musíme tedy pomýšlet na to, že co se týká přihnojování a okopávky, tam to bude složitější. Ale to jsem už tady zdůrazňovala, že je zapotřebí si tu zem důkladně právě před tou výsadbou připravit. Co se týká tý textilie, tak další výhoda je, že my můžeme si po ní chodit a to znamená, že při sklizni si tam můžeme dokonce i sednout, eventuálně kleknout nebo když je po dešti a potřebujeme jít sklízet, tak ty jahody nejsou špinavé, nejsou zablácené, rychle osychají, takže i nebezpečí houbových onemocnění, především plísně šedé, je tady podstatně menší. Navíc ta textilie propouští vodu, takže když prší, tak se ta voda vsakuje, netvoří se tam žádné rygoly ani rybníky, jako tomu bylo na těch igelitových fóliích, takže nemusíme nic propichovat, tak voda se sama vsákne.
moderátorka
--------------------
A když textilii aplikujeme na ten připravený záhon, tak ji dáváme jako první, pak v ní uděláme tedy ty otvory a zasadíme sazenice.
Ludmila DUŠKOVÁ
--------------------
Takže jak to dělám já. Tak nejdřív si připravím tedy záhon. Nechám ho aspoň týden až čtrnáct dní, aby dobře slehl. Potom si na něj umístíte tu textilii. Ta textilie se připevňuje takovými kolíky. Je to velmi jednoduché. No a potom podle provázku si vytvořím ve vzdálenosti asi 40 centimetrů od sebe křížek, který se provedou tím, že si je buď rozstřihnete nebo rozříznete nějakým tím řezáčkem. No a zasadíte si do nich sazenice. No a takhle postupujete dál, protože fólie má na šířku metr šedesát, tak úplně stačí umístit na tuhle šíři dva řádky jahod, které budou vzdáleny od sebe 80 centimetrů. Je to z toho důvodu, abyste se tam mohli dobře pohybovat a aby se daly ty jahody perfektně sklízet.
moderátorka
--------------------
Ještě jedna otázka. Teď jako jaké jahody si vybrat z té obrovské nabídky. To je ta zásadní otázka.
Ludmila DUŠKOVÁ
--------------------
Ano. Těch jahod je obrovské množství, těch odrůd neustále přibývá. A protože orientovat se v nich je taky kolikrát velmi složité. Tak já bych tady z toho důvodu doporučila, aby když už se pouštíme do výsadby, tak abychom si volili odrůdy rané, polorané a pozdní. To z toho důvodu, abychom si prodloužili sklizeň. No a co se týká těch odrůd, tak například z těch raných, tak tady bych doporučila odrůdu třeba Primu nebo odrůdu Polku anebo dokonce teď je obrovským hitem odrůda Rumba. To je odrůda, která pochází z Holandska. Má obrovské uplatnění, protože to je jahoda velmi chutná, šťavnatá, kvalitní plody, které nezdrobňují a myslím si, že je to taková jednička v Evropě.
moderátorka
--------------------
Ludmily Duškové se dnes můžete ptát, jak už jste zvyklí, na čísle 22 155 25 25 nebo 24 24. Nebo můžete poslat svůj dotaz elektronickou poštou jejakaje@rozhlas.cz. Anebo můžete už psát otázku na náš rozhlasový web 2.rozhlas.cz. Tam bude od půl jedenácté probíhat chat a tam bude mít paní Dušková určitě jako vždy celou řadu otázek. Asi je nezvládnete všechny.
Ludmila DUŠKOVÁ
--------------------
No minule to bylo hrozný.
moderátorka
--------------------
Ano. A máme telefon. Dobrý den. Už jste ve vysílání.
nejmenovaná osoba
--------------------
Dobrý den. Chtěl jsem se, prosím vás, paní Duškový zeptat, udělal jsem to s tou fólií podobně, jenom pod každý keříček jahody se mi dostali mravenci. Takže jsem to vykopal, přesadil a přesto se mi tam znova na některý místa dostali. Takže vlastně letos z jahod nemáme nic.
Ludmila DUŠKOVÁ
--------------------
Letos je mravencový rok, bych řekla, takže oni jsou opravdu všude. Já je měla dokonce i v bramborách.
nejmenovaná osoba
--------------------
Takže se s tím nedá nic dělat?
Ludmila DUŠKOVÁ
--------------------
No musíte používat přípravky proti mravencům.
nejmenovaná osoba
--------------------
No jo, ale ty jsou většinou jedovatý.
Ludmila DUŠKOVÁ
--------------------
No jsou i nejedovatý.
nejmenovaná osoba
--------------------
Tak děkuji. To je všechno. Děkuji. Na shledanou.
moderátorka
--------------------
Ano. Dobrý den. I vás zdravíme a můžete se ptát.
FIALOVÁ
--------------------
Dobrý den. Tady je Fialová z Uničova. Já jsem prosím vás chtěla se zeptat, paní Dušková, mně chytili nebo napadli jahody takový nějaký, já nevím, jestli je to plíseň nebo prostě nějaká rez. Úplně je mám flekaté ty listy a celé keře mně vyschly. Tak jsem se chtěla zeptat, co s tím?
Ludmila DUŠKOVÁ
--------------------
To zřejmě bude některá z forem skvrnitosti listů. Buď je bílá nebo fialová. To jsou takové skvrny na listech, které můžou postupně i splývat dohromady, ty listy předčasně sesychají, to určitě. No a tady je úplně nejideálnější způsob, jak se toho trošku aspoň zbavit, ihned ale po sklizni ty jahody posekat. To znamená zbavit se listů a udělat postřik příslušným fungicidem. Je to z toho důvodu, to včasné odstranění listů je z toho důvodu, aby zase ty listy znovu narostly, protože právě ty jsou důležité pro zimní období, protože jsou takovou přirozenou ochranou těch srdíček.
moderátorka
--------------------
Tak děkujeme. A další otázka následuje. Dobrý den.
nejmenovaná osoba
--------------------
Dobrý den. To jsem já?
moderátorka
--------------------
Ano. Jste to vy. A můžete pokládat otázku.
nejmenovaná osoba
--------------------
Tady posluchačka ze středních Čech. Prosím vás, mně se jedná jenom, že jsme si koupili rajský a mezi nima byla paprika a ty plody jsou jako zvonečky, jestli je to jedlý?
Ludmila DUŠKOVÁ
--------------------
Ano. To je takzvaná zvonečková paprika. Vypadá velmi krásně, dekorativně. Pálí. Určitě jste to zkusili a dá se jíst.
moderátorka
--------------------
Tak ano. Takže odpověď. A zase otázka. Dobrý den i vám přejeme.
NACHTIGALOVÁ
--------------------
Haló? Mluvím s paní Duškovou?
Ludmila DUŠKOVÁ
--------------------
Ano.
NACHTIGALOVÁ
--------------------
Paní Dušková, tady je Olomouc, Nachtigalová. Můžu já se zeptat taky ne na jahody, ale na rododendron?
Ludmila DUŠKOVÁ
--------------------
Pokud to budu vědět.
NACHTIGALOVÁ
--------------------
Paní Dušková, prosím vás, já jsem po odkvětu odstranila uschlé květy a mně tam narostly listy a ty listy nemají teď žádný nebo málo chlorofylu, jsou žlutý a když to obrátím z rubu, tak se mi zdá, že je tam taková plíseň. Prosím vás, mám už to, je to zničený už ten stromek, teda ten rododendron nebo se s tím dá něco ještě udělat?
Ludmila DUŠKOVÁ
--------------------
Ale samozřejmě, že se dá s tím něco udělat. To zřejmě trpí nějakou těžkou chlorózou, takže určitě dodat tekuté železo a bude to určitě v pořádku.
moderátorka
--------------------
Tak to byla rada. Další otázka. Dobrý den. Paní Dušková poslouchá, můžete se ptát.
nejmenovaná osoba
--------------------
Posluchačka z Valašska. Chtěla bych se zeptat na odrůdu Senga sengana. Jsem pěstitelka, dlouho je pěstuji. A nevím, jestli se ještě dá sehnat nebo jestli už jsou jenom ty nové odrůdy nějaké jiné vyšlechtěné. Ale je to velice dobrá úroda, pevná a taková dlouho se sbírá, jsem s ní spokojená a nějak na ni nemůžu narazit.
Ludmila DUŠKOVÁ
--------------------
Je, určitě Senga sengana je pořád ještě v sortimentu. Ano. Je. Musíte se ale podívat po sortimentu těch našich šlechtitelských stanic jahodářských. A určitě ji dostanete. Je to odrůda, která ze sortimentu rozhodně ještě nevymizela.
moderátorka
--------------------
Tak ještě poslední otázka, kterou bereme telefonickou. Dobrý den. Ano už jste u nás.
nejmenovaná osoba
--------------------
Dobrý den. Jsem to já? Já se omlouvám, že se nebudu ptát na jahody. Prosím paní Dušková, kdyby mně řekla postup při sázení česneku z pacibulek.
Ludmila DUŠKOVÁ
--------------------
Ano. Tak to vám můžu říct. To je velmi jednoduché. Postupuje se úplně stejně, jako kdybyste vysazovala stroužky. To znamená, že teď na podzim, pozdě na podzim, to znamená tedy někdy až kolem těch dušiček, na přelomu října a listopadu, si ty pacibulky vysázíte do země, do řádků, dáte je mělčeji, než tomu je u těch stroužků. To znamená, že postačí hloubka kolem čtyřech centimetrů asi. Vysázíte si je na vzdálenost kolem pěti centimetrů, na příští rok sklidíte, na začátku července takzvané jedňáky, to znamená, že to bude jeden velký takový kulatý stroužek, ten si uložíte a zase znova na podzim, to znamená ve stejnou dobu, jak jsme tady teď řekli, si vysadíte ten jedňák a následující rok už sklidíte kvalitní, bezviróní, aromatický, vlastní česnek.
moderátorka
--------------------
Český česnek.
Ludmila DUŠKOVÁ
--------------------
Tak. Přesně tak.
moderátorka
--------------------
Vrátíme se zpátky k jahodám. Z hlediska zrání. To znamená, máme jahody, pozdní jahody. I v tomto smyslu bychom měli vědět co a jak.
Ludmila DUŠKOVÁ
--------------------
Určitě. Abychom si tu sklizeň prodloužili, o tom jsme tady mluvili, tak já bych ještě doporučila odrůdy, které mají střední ranost a to je například odrůda Karmen. Naše vynikající odrůda, která snad nemá, bych řekla, konkurenci vzhledem k chuti a velikosti plodů, ale má zase nevýhodu, že ty plody zdrobňují, ale pozor, můžeme to nahradit zase dalšími odrůdami, jako je například odrůda Darselekt a co se týká sazenic pozdních, ale extra pozdních, tak tady bych doporučila odrůdu Pandora. Ona zraje až v červenci a to je takový trošičku unikát, protože my si můžeme skutečně sklizeň prodloužit o dalších čtrnáct dní. Navíc ta Pandora má vynikající plody, které se hodí pro všestranné využití, včetně mrazení. A můžeme ji použít i na nakládání do knedlíků. No prostě úžasná odrůda. A pokud by to ještě nestačilo, tak bych ještě doporučila odrůdu Frikonsa. To je odrůda, která je intenzivně tmavě vybarvená a dokonce když se pokapeme její šťávou, tak je to, jako kdybychom si sedli do borůvek.
moderátorka
--------------------
Když bychom chtěli sázet jahody jinam než na záhon, máme možnost?
Ludmila DUŠKOVÁ
--------------------
Samozřejmě to jde. Jahody můžeme vysazovat do nejrůznějších květináčů, nádob, ale tady už je přeci jenom trošičku problém s přezimováním, protože pokud necháme takový květináč někde na balkoně, může promrznout. Přeci jenom to pro tu sazenici není ideální. Takže když tak obalit nějakým polystyrénem.
moderátorka
--------------------
Tak a ještě převislé nebo popínavé jahody, jak to nazveme. Protože vídáme často takové obrázky, kde je takový obrovský gejzír jahod, které se vinou někam nahoru nebo dolů.
Ludmila DUŠKOVÁ
--------------------
Tak to je nesmysl samozřejmě, protože jahoda nemá schopnost žádného pnutí ani žádných úponků, ani žádných příčapivých kořínků. Nic takového nemá. Takže jahody visí dolů, takže jsou jahody převislé. Pokud vidíme ty obrázky vinoucí se někam k nebesům, tak to je většinou z toho důvodu, že ty šlahouny se vyvazují k nějaké opoře. Jinak takové jahody můžeme samozřejmě taky pěstovat, dokonce si je můžeme i sami vysít, protože takové jahody se dají pěstovat ze semínek, jsou zase v našem sortimentu, ale je to přeci jenom trošičku zdlouhavější procedura, protože než semínko vyklíčí, než si uděláme sazenici, tak to chviličku trvá.
moderátorka
--------------------
Pokud máme jahodový záhon aktivní a spoustu šlahounů a spoustu odnoží, které se dostávají mimo tedy to základní stanoviště, tak co s tím máme udělat? Máme je vytrhat, máme je přesázet, staré vyhodit, nové zasadit do toho původního. Tam je trošku obtížné i tedy to odplevelení, případně máme-li fólii, tak jako co s tím udělat, pokud to nechceme úplně zlikvidovat?
Ludmila DUŠKOVÁ
--------------------
No samozřejmě pokud máme fólii, tak nám ty šlahouny nezakoření. Pokud je ta sazenice, ta matečnice, krásná, zdravá, nepozorujeme tam žádné známky chorob, můžeme si vytvořit vlastní sadbu. A to se dělá tak, že pokud je fólie, tak si připravíme nějaké kelímky a tu první sazenici do ní necháme zakořenit a pak si ji teprve můžeme zasadit. Pokud se nám ta sadba nezdá nebo ty jahody nejsou příliš kvalitní, tak vždycky bych doporučovala vybrat si nějakou odrůdu, která je uznaná, která prošla uznávacím řízením a která tedy bude určitě pro příští rok kvalitní a nebudou se tam objevovat žádné choroby ani škůdci.
moderátorka
--------------------
Tak to jsou jahody. Teď nás čeká ta nejtěžší práce a to je příprava záhonu, o které jste mluvila. Tak děkuju za informace, které jste dnes nabídla našim posluchačům. Já připomínám, že vše pokračuje na chatu. 2.rozhlas.cz. Tam už můžeme teď psát své otázky. Ludmila Dušková ráda odpoví. Děkuju za návštěvu.
Ludmila DUŠKOVÁ
--------------------
Na shledanou.
Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON Media, a.s. Texty neprocházejí korekturou.
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka
Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.