Pozor! Alkoholikem se může stát každý

2. červen 2014

Do dna? Spíš na dno! Potkat vás to může vždycky. Bez ohledu na věk a pohlaví. A léčba je doživotní.

„Syndrom závislosti na alkoholu je nemoc,“ zdůrazňuje psychiatrička Gita Pekárková.

„A dostat ji může opravdu kdokoli. Bez ohledu na to, jestli je krásný, schopný nebo úspěšný. Proto člověk musí mít pokoru před osudem.“

Začíná to nevinně
Do ničící spirály člověk spadne snadno. Jak tvrdí Hana, která podstoupila léčbu, nástup je pozvolný. Ze začátku jí připadalo, že pije stejně jako ostatní.

„Pak jsem se ale na alkohol začala těšit a chápat ho jako odměnu.“ Sžila se s ním tak, že ho začala potřebovat.

Klikněte na video a podívejte se na mýty o alkoholu a alkoholismu!

Hana nastoupila léčbu. Abstinuje, ale vyhráno nemá. Léčba je celoživotní, protože tahle „nemoc“ se může vrátit.

„Jak si začnete láhev schovávat před rodinou a kamarády, jde do tuhého. Děti vás nezastaví, protože chuť na alkohol je ještě silnější. Je to strašná nemoc a recidivy jsou nejhorší.“

První krok k nápravě je přiznat si závislost. Závislost Haně hodně vzala, ale taky i něco dala. „Zjistila jsem, že na sobě musím pracovat a to mě asi udělalo lepší, protože do té doby mi v životě všechno vycházelo.“

Ženské pití je specifické
Muži chodí do hospod, ale ženy začínají obvykle pít v soukromí. Bývají hodně samy doma a není tam ruka, která by jim láhev sebrala, říká Gita Pekárková.

Gita Pekárková

„Pokud se závislost rozvine, je pro ně pak ta ruka nepřátelská.“

Muži pijí hodně profesně a zapíjejí úzkost z toho, že neobstojí v náročném světě.

„U mužů i u žen je to vždycky o tom, jak to člověk subjektivně prožívá. Někdo v životě zvládne větší a někdo menší zátěž,“ domnívá se psychiatrička Gita Pekárková.

Sama už spoustě lidem pomohla najít cestu zpět do života. Spolupracovala i na úspěšném dokumentu Theodory Remundové Když v tom ženy jedou, který zprostředková pohled do nitra závislých žen.

Kam se máme obrátit, když s alkoholem bojujeme? Co si myslí o metanolové aféře? Více si poslechněte ze záznamu v iRadiu.

autoři: Daniela Brůhová , eh
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.