Poznejte svět s hosty "Rádia na vlně pohody"

16. říjen 2009

Zpěvák Miroslav Žbirka, dokumentarista Steve Loveček Lichtag, ředitel divadla František Skřípek, etnolog Miroslav Nožina a herec Pavel Nový. S těmi všemi jsme v Setkání (po 11:05 hodině) Českého rozhlasu 2 - Praha "brázdili" různé světy. Někdy to bylo území vědy, jindy zase hudby a umění. A ponořili jsme se i na dno moří a oceánů. Zveme k malému ohlédnutí za našimi "Hosty do domu". Tento měsíc se stala "tváří" mediální kampaně naší stanice, tedy Českého rozhlasu 2 - Praha, známá zpěvačka Marie Rottrová. Proč zve posluchače k poslechu naší stanice se dozvíte v publikovaném rozhovoru. Více se dozvíte uvnitř článku (audio záznamy pořadů najdete: ZDE).

Jestli se o někom dá říct, že je stálice na nejistém nebi "šoubyznysu", je to Miroslav Žbirka. Populární česko-slovenský zpěvák, se kterým jsme si v pondělí povídali (v důsledku informačního šumu) prostřednictvím telefonu, si pochvaloval komorní atmosféru divadelních sálů, ve kterých vystupuje v rámci svého současného prvního akustického turné. Myšlenkou na jeho uskutečnění se prý zabýval už dlouho. Vždycky ale přišel někdo, kdo mu jí rozmluvil. Na "lámání chleba" došlo až teď a Miro Žbirka si prý vystoupení doslova užívá. "Publikum je blíž a vzniká tak pocit vzájemného propojení. Je to něco nového a já jsem rád, že jsme se na to dali", řekl Vladimíru Krocovi. Představil posluchačům také svoje nové CD, které má vyjít koncem října s názvem "Empatia" (podle jedné z písniček). Jsou na něm i dva duety se zpěvačkou Magdalenou Šalamounovou. Jak M. Žbirka se smíchem poznamenal, když zpívá muž se ženou, je to duet. Když spolu zpívají dva muži, mluví se o skupině. Na duety s Marikou Gombitovou vzpomíná často a rád. Spolu s ní získal v roce 1977 zlatou Bratislavskou lyru za píseň "Úsmev". V období 70. let natočil se skupinou Modus dnes už klasické hity "Dievčatá", "Drahá", "Zažni" a další. V roce 1981 založil s Lacom Lučeničom skupinu Limit a vydal se na sólovou dráhu. Jeho první sólové album dostalo název Doktor Sen.

Logo

Milovníci přírody a dobrodružství si v úterý mohli přijít na své. Ponořili jsme se do hlubin moří a oceánů s proslulým kameramanem, dokumentaristou a prezidentem nadace Crystal Stevem Lovečkem Lichtagem. Potápí se (bez jistící klece) za bílými žraloky a jsou to jeho oblíbená zvířata. Má k nim blízko a, na rozdíl od většiny z nás, je dokonce považuje za krásná. Jak řekl Zitě Senkové, obdivuje také velryby, které slyšel nejen zpívat, ale také plakat. Je to prý velmi silný zážitek, který by přál každému z nás. Bohužel, hluk v mořích a oceánech, způsobený člověkem, se v poslední době natolik zvýšil, že ohrožuje dorozumívání velryb. Ochrana podvodní flóry, fauny a přírody vůbec leží S. Lichtagovi na srdci. Svými filmy se snaží ovlivnit veřejné mínění a poukazovat na "macešský" přístup dnešní civilizace k životnímu prostředí. A je úspěšný. V roce 2004 natočil např. film "Tanec modrých andělů" o nesmyslném a brutálním zabíjení velryb japonskými velrybáři. Snímek byl velmi úspěšný, a to po celém světě. V mládí studoval literárně dramatický obor na konzervatoři v Brně. Do r. 1978 působil jako herec v divadlech, televizi a filmu. Později odešel do exilu do USA, kde se začal věnovat filmu jako producent a režisér. Jeho dokumenty získaly mnoho ocenění. V r. 2007 se stal osmým držitelem prestižní ceny KANTUTA, která je udělována pod záštitou Ministerstva kultury České republiky.

Logo

Stoleté výročí divadla v Mladé Boleslavi jsme si ve středu připomněli s jeho ředitelem Františkem Skřípkem. Jeho hlas je jistě posluchačům známý (je hercem a recitátorem). Jak by ne, když v letech 1981 - 1990 zastával místo odborného asistenta na DAMU v oboru umělecký přednes. Ke "kumštu" byl přirozeně nasměrován svým otcem, známým televizním architektem a jevištním výtvarníkem, řekl Pavlu Kudrnovi. Svou první roli získal díky známé režisérce Věře Jordánové, která si ho pro svůj film vytipovala na škole. Z té doby si pamatuje na filmové začátky naších známých umělců, např. Jaromíra Hanzlíka. Po této zkušenosti se rozhodl podat přihlášku na DAMU, kterou absolvoval rolí Zmotala v Moliérově komedii "Jíra Dudek". Dnes je u divadla už 35 let a cítí se spokojený. Divadlo v Mladé Boleslavi mu přirostlo k srdci i svojí slavnou historií. Na jeho prknech hostovali např. Leopolda Dostálová, Růžena Nasková, Václav Vydra a Eduard Vojan. A jaká je současnost divadla? Poslechněte si v audio záznamu.

Logo

O historii drog, jejich nelegální výrobě, organizovaném zločinu a zážitcích ze svých cest nám ve čtvrtek vyprávěl známý etnolog Miroslav Nožina z Ústavu mezinárodních vztahů. Jihovýchodní část Asie patří stabilně do sféry jeho profesních zájmů. Nedávno se vrátil ze Sumatry, kde s režisérem Janem Hoškem natáčeli film o změnách krajiny 4 roky po vlně tsunami. V 90. letech procestoval křížem krážem Kambodžu a Borneo a z jeho pozorování a zápisků vznikla kniha "Koza, která žere hady". Z jiného soudku je publikace "Mandragora, morfin, kokain", která je zaměřená na počátky moderního zneužívání drog v českých zemích. Kniha obsahuje i rozbor mezinárodní situace, která drogové prostředí v našich zemích ovlivňovala. Za informacemi, archivy a prameny pro své knihy putoval M. Nožina např. do USA, Francie a Švýcarska, vysvětlil v rozhovoru se Zuzanou Vojtíškovou. Do oblasti jeho zájmů patří politická antropologie, drogová problematika, organizovaný zločin a mezinárodní šíření antisociálních jevů, terorismus a aktuální vývoj v asijsko-tichomořské oblasti.

Logo

Nedávno oslavil 61. narozeniny a před dvěma lety zároveň i své znovuzrození. Kdo? Filmový a televizní herec a člen pražské Ypsilonky Pavel Nový, který byl hostem ČRo 2 - Praha v pátek. Poté, co vážně onemocněl a prodělal západonilskou horečku, stanul na prahu smrti a ochrnul. Postupně se vracel do života a dnes se vrací i na jeviště divadla Ypsilonka, které považuje za svůj "domov" a kde hraje od r. 1989. Čím je pro něj specifické? Prý tím, že tam vždy fungovala demokracie a bylo (a je i dnes) plné hereckých osobností. "Tam není místo pro nýmandy", poznamenal v rozhovoru s Vladimírem Krocem. Dříve hrál P. Nový v několika českých divadlech, např. Krajském divadle v Příbrami a v Divadle V. Nezvala v Karlových Varech. Diváci ho znají z filmů Balada pro banditu, Postav dom, zasaď strom, S tebou mě baví svět, Pytláci, Pěsti ve tmě, Papilio, Spiklenci slasti, trilogie Šéfe, jdeme na to, Šéfe, to je věc a Je tam kůň, šéfe. Rád sportuje a nosí kraťasy.

Logo


Milým hostem Setkání byla v pondělí 7.září zpěvačka Marie Rottrová, která se stala "tváří" Českého rozhlasu 2 - Praha. Nabídka vedení ČRo 2 - Praha stát se "vyslankyní" stanice jí prý příjemně překvapila a potěšila, ale zajímala se, proč padla volba právě na ní. Dle průzkumu veřejného mínění mezi rozhlasovými posluchači je Marie Rottrová osobností se širokým vějířem pozitivních asociací. Působí mladistvě, má silné vazby na základní hodnoty ČRo 2 - Praha (pohoda, domov a rodina). Proto je se stanicí spojována naprosto přirozeně.

Rádio na vlně pohody ... Marie Rottrová zve k poslechu Českého rozhlasu 2 - Praha

To byli hosté v týdnu od 12. do 16. září 2009. A jaké hodinové rozhovory jsme pro posluchače připravili pro týden od 19. do 23. října? Možná napoví následující anonce ...
Host do domu - 19.10.
Host do domu - 20.10.
Host do domu - 21.10.
Host do domu - 22.10.
Host do domu - 23.10.

Napište nám, jestli se vám naše celotýdenní vysílání líbilo. Určitě nás zajímají vaše názory ... můžete použít internetovou diskusi hned pod tímto článkem nebo náš e-mail: praha@rozhlas.cz.
Děkujeme.

autor: eh
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.