Pozdní sběr v Nočním proudu

19. únor 2015

Ve svém středečním Noční proudu 18. února uvítal Miloš Skalka dalšího ze série studiových hostů. Tentokrát jím byl Jiří Pařez zvaný Jura, ostřílený kytarista, zpěvák, autor mnoha melodií a textů, které v průběhu let vstoupily do obecného povědomí a často znějí při společném muzicírování v hospůdkách, u ohňů, nebo ve vinných sklípcích (odtud inspirace pro název formace Pozdní sběr, ve které Jiří Pařez od roku 2000 působí jako frontman), aniž se ví, že zpívané písničky jsou právě z jeho autorské dílny.

Ve studentských letech založil Jura Pařez bluegrassovou kapelu Uhlák, kterou za čtrnáct let její existence prošla plejáda významných muzikantů z Brna a okolí. Jeho písničky - mimo jiné Stoly, pláč a láska, Banjoman, Harlekýn a Na vlnách se vznáším - se staly základem repertoáru mnoha countryových kapel z celé republiky. Z těch dob zůstalo ale jen několik nepříliš kvalitních koncertních záznamů, které v době totality putovaly z ruky do ruky republikou na magnertofonových kazetách. Několikaletá spolupráce s Jiřím „Moravským“ Brabcem a společné koncertování s Michalem Tučným uzavřely Jurovo dvanáctileté country & bluegrassové období.

Sakrapes

V roce 2007 se pod názvem Sakrapes znovu sešla parta někdejších bluegrassových muzikantů a natočila album Sakrapes – před námi i po nás – bluegrass. Spolupráce s Jiřím Brabcem vyústila v countryfolkový počin nazvaný Nebo tak. Kapela měla vlastní repertoár převážně z dílny dvojice Jura Pařez - Jiří Brabec, ale byla jen krátkodobou epizodou a předstupněm k rockové formaci Třetí zuby.

Třetí zuby

V téhle skupině začala autorská spolupráce s Mirkem Illou a během krátké doby kapela přešla od folkrocku k tvrdšímu rockovému soundu a celé své tvůrčí období uzavřela spoluprací s Vlastou Redlem, když se tehdejší muzikanti skupiny stali základem Redlovy kapely Každý den jinak. Souběžně s působením ve skupinách Nebo tak a Třetí zuby hrál Jura Pařez několik let s countryovou kapelou Hráči, kde získal své první profesionální angažmá. Ve zlomovém roce 1990 se tehdejší kamarádi a spoluautoři Jirka Pařez a Mirek Illa vrhli do podnikání a postupem času omezili své umělecké aktivity a koncertovali jenom příležitostně.

Pozdní sběr

V roce 2000 se Jura vrátil zpátky k muzice a spoluzaložil kapelu Pozdní sběr. Tahle rocková kapela ovlivněná blues a jižanským rockemse v průběhu poměrně krátké doby zapsala do podvědomí a vstoupila na scénu s vlastním repertoárem a dvěma alby. Písničky Pálava, Jižanskej kraj a mnoho dalších se postupně přiřadily k již výše zmíněným hitům. V roce 2005 se Jura Pařez ujal funkce kapelníka a dvorního autora skupiny. Jeho působení v Pozdním sběru lemují alba Dvojka (získalo Platinovou desku), záznam koncertu Live U kouřícího králíka (Zlatá deska) a společné album Pozdního sběru s frontmanem kapely Kamelot Romanem Horkým nazvané Na trati.

V současné době je Pozdní sběr výběrovou sestavou muzikantů napříč žánry. Vedle Jury Pařeza ve skupině působí Michael Vašíček (elektrické kytary, lap steel, mandolína, zpěv), Jiří Meisner (basová kytara, zpěv), Karel Macálka (elektrická a akustická kytary, zpěv), Štěpán Baloun (klávesové nástroje, zpěv) a Tomáš Hanke (bicí nástroje).

Pohlednice z Paříže

Čtrnáct písní z aktuálního alba Pohlednice z Paříže je výběrem z repertoáru, který Jiří Pařez připravoval v posledních několika letech výhradně pro svou kapelu. „V aktuální sestavě Pozdního sběru jsem se našel a jsem v ní spokojený,“ říká spokojeně Jura Pařez.

autor: Miloš Skalka
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.