Povinnost se u mě změnila v srdeční záležitost, říká Josef Vrzáček

19. březen 2012

Minulý týden ve středu se v Horáckém divadle v Jihlavě udílely Ceny Ď. Mezi finalisty byl také Josef Vrzáček z Jihlavy, fotbalový trenér a zároveň letitý organizátor sportovních dnů pro hendikepované děti.

Dostal se k tomu před jedenácti lety spíš z povinnosti, kvůli diplomové práci, ale tak ho to chytlo za srdce, že u toho už zůstal. Každý rok se na stadionu sejde až devadesát dětí ze sportovních oddílů Kamínek a Ježci při Pomocné škole pro žáky s více vadami sídlící Jihlavě. Hází se kriketovým míčkem na cíl i do dálky, soutěží se v běhu, nachystaný je slalom pro vozíčkáře, kop na fotbalovou bránu a v závěru se hraje i fotbalové utkání všech aktérů.
Pokud Josef Vrzáček neorganizuje sportovní akce nebo netrénuje, jezdí čerpat inspiraci po slavných evropských fotbalových klubech. A říká, že podobné akce pro postižené děti jsou ve světě naprosto běžné, máme prý co dohánět.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.