Potřebujeme ochránit Česko, ale před premiérem Babišem, varuje senátor Goláň

4. červen 2019

V případě předběžné zprávy Evropské komise není na co čekat a na premiéra Andreje Babiše (ANO) by okamžitě měly přijít zajišťovací příkazy a vazba. Tak nezávislý senátor Tomáš Goláň (zvolený za hnutí SEN 21) reagoval na poslední premiérovu kauzu a stejné věty zopakoval v Interview Plus.

„Myslím to naprosto vážně,“ potvrdil senátor Goláň. Vychází přitom ze své praxe daňového poradce, kdy se běžně potkává s uvalením vazby za mnohem menší činy nebo za daňové úniky v menších částkách.   

„Teď jde o mnohem závažnější trestné činy a naše orgány by neměly mít strach pokračovat tak, jak jim to říká zákon. Protože si nemyslím, že by tady měl být dvojí výklady zákonů,“ dodává.

Goláň předběžnou zprávu auditorů Evropské komise četl a nemá podezření, že by byl premiér ve střetu zájmů. „Ale mám jistotu. Andrej Babiš byl ve střetu zájmů od 9. února 2017. Nejen že čerpal dotace neoprávněně, ale neoprávněně čerpal investiční pobídky a neoprávněně získal i státní zakázky. Protože to jsou tak vysoké částky, tak by měl jít do vazby. To aby se nezačal zbavovat majetku, nebo s ním nějak nemanipuloval.“

Stát poškozovaný premiérem

„Je to vlastně hodně smutné. Stát je poškozován jeho vlastním premiérem a uvědomí si to, až když na to upozorní Unie… Heslo Ochráníme silné Česko, které mělo ve volbách ANO, je sice hezké, ale my potřebujeme Česko ochránit proti premiérovi.“  

Premiér Babiš předběžné výsledky zpochybňuje, tvrdí, že jsou tam nepřesnosti a lži a že jednal podle doporučení právníků. „Vždyť jsme přece všichni věděli, že umístěním holdingu Agrofert do svěřenského fondu, v takové struktuře, jak je nastavena, je jen obcházení zákona. Nic nového se v té zprávě nedozvíte.“

„Věděli jsme, že ve fondu jsou rodinní příslušníci premiéra. Věděli jsme, že má předkupní právo v případě, že bude nějak nakládáno s majetkem fondu… Vidíme, jak píšou média, která by měla být ve svěřenském fondu, víme i to, jak lidé pracovali s jeho synem… Pořád to byli lidé, kteří pracovali na premiérův přímý příkaz, byť už neměli být v žádném vztahu, protože on už holding neměl nijak ovládat. To všechno teď Evropská komise jen potvrdila,“ vypočítává senátor SEN 21.    

Předseda vlády přitom opakuje, že jde jen o předběžnou zprávu a chce měsíční lhůtu pro oficiální překlad. Do té doby se tím nechce zabývat. Goláň lhůtu považuje jen za zastírací manévr.

„Je to jakási zástěrka k tomu, aby se to zametlo. Aby se to nevířilo, ale naštěstí média to už víří.“ Dodává, že by Babiš neměl na nic čekat a „vyjádřit se okamžitě, protože to je taky problém ministerstva financí a Aleny Schillerové a taky ministerstva pro místní rozvoj. Tady totiž selhaly i kontrolní mechanismy.“

Nejde o miliony. Jsou to miliardy!

V současné době se hovoří o možném neoprávněném čerpání dotací ve výši 420 milionů korun. Goláň šel ale dál a mluví o několika miliardách. Jak na to přišel?

Andrej Babiš: Dodržuji české a evropské zákony, v žádném střetu zájmů nejsem

Premiér Andrej Babiš reaguje na schůzi sněmovny na informace o výsledku auditu Evropské komise ohledně jeho možného střetu zájmů dotací pro Agrofert.

Podle Evropské komise, která poslala do Prahy předběžnou auditní zprávu, je premiér Andrej Babiš ve střetu zájmů a Česká republika by měla vrátit dotace pro Agrofert počínaje únorem 2017. To ale Andrej Babiš ve Dvaceti minutách Radiožurnálu odmítá – zpráva, kterou ani neviděl a nechce vidět, je podle něj otázkou právní expertízy.

„Protože jsem odborník na daně a jen úroky z prodlení se často vyšplhají na stejnou částku, v jaké výši je dluh… Jsou tady ale ještě další věci: střet zájmů zřejmě probíhal i v investičním pobídkách, které finanční úřady přidělovaly jednotlivým firmám holdingu. Ale zákon zakazuje dávat pobídky firmám, které vlastní politik. Další finance najdete v zemědělských dotacích a státních zakázkách. Když se to všechno sečte, může se to vyšplhat i do několika miliard.“

Goláň tak chce s kolegou Lukášem Wagenknechtem (Piráti) podat trestní oznámení i na ty české úřady a instituce, které měly konat a nekonaly. „Když vidím, jak na obyčejné lidi dopadá státní moc… Na ty, co nic neprovedli a kvůli desetikoruně dostávají desetitisícové pokuty… Na druhé straně si tady někdo staví stát podle sebe jako puzzle..., tak mi to přijde nespravedlivé a je to třeba napravit.“

Může mít tato kauza podle senátora Tomáše Goláně i nějaký vliv na samotné voliče hnutí ANO? „Když budou vyčísleny škody, které republice způsobí, tak na to voliči začnou slyšet,“ domnívá se.

Pocítíme to všichni...

„Kdyby ale škody měly opravdu jít do miliard, tak by to byl zásadní zásah do majetku holdingu… Otázka je, jak tomu bude chtít zabránit. Samozřejmě nejdřív přes úřady, které napíšou, že se nic nestalo, že zprava není správně apod., ale to je samozřejmě spekulace,“ říká senátor.  

Problém prý bude, kdyby se případné neoprávněně vyplacené dotace musely vracet. „Bylo by to započteno do financí, které by ČR byly vyplaceny v budoucích letech, a v tom okamžiku to pocítí všichni. Jakmile nebudou peníze a nebude na nic, tak se začne něco dít,“ dodává Goláň jako úvahu možného scénáře budoucnosti.

Víc si poslechněte v audiozáznamu Interview Plus. Ptal se Jan Bumba.

autoři: Jan Bumba , lup
Spustit audio

Související