Potemnělá kavárna má přiblížit lidem život nevidomých

29. červen 2006

Život nevidomých chce po několik dnů lidem přibližovat Kavárna Potmě, která bude od 30. června fungovat na Divadelním náměstí v Karlových Varech. Návštěvníky v ní až do konce mezinárodního filmového festivalu vždy od 10:00 do 21:00 obslouží nevidomí, na svou kávu ve tmě hosté neuvidí. Kavárna je součástí projektu na pomoc nevidomým Světluška.

Jak informovala koordinátorka projektů Nadačního fondu Českého rozhlasu Eva Foltýnová, nevidomí posadí hosty ke stolu a sami je obslouží. Každý návštěvník se bude muset spolehnout na svého průvodce tmou, stejně jako se nevidomí musí spolehnout na nás, když je na ulici převádíme přes přechod nebo jim pomáháme nastoupit do tramvaje.

Světluška

Podle organizátorů akce si lidé budou moci vyzkoušet, co dokážou vnímat bez zraku ostatními smysly. Kromě pití kávy jsou pro návštěvníky připraveny i filmy. Každý den od 13:00 a od 19:00 budou moci "ušima zhlédnout" některý ze známých českých snímků, stejně jako se na ně "dívají" zrakově postižení. Zvukovou projekci doprovodí i komentování jednotlivých scén pro nevidomé.

Kavárna není jediným překvapením, které pro návštěvníky filmového festivalu organizátoři přichystali. Na Divadelním náměstí vystoupí 2. července od 19:00 patronka Světlušky Aneta Langerová. Doprovodí ji nevidomé děti, které díky podpoře z projektu mohou rozvíjet svůj talent. Zvláštním hostem koncertu bude nevidomý hudebník Mário Bihári.

Aneta a Světluška

Tým karlovarského festivalu spolu se Světluškou připravil i speciální svítící náramky. Jejich koupí ve festivalovém informačním centru či kavárně přispějí dárci na pomoc nevidomým.

Světluška je dlouhodobý projekt Nadačního fondu Českého rozhlasu. Jeho cílem je pomoci těžce zrakově postiženým k samostatnosti. Získané prostředky dostanou na speciální pomůcky, vzdělávání, "mluvící" počítače, vodicí psy, osobní asistenty či zvláštní projekty. Jednou z hlavních akcí je celonárodní sbírka, která se koná vždy v září. Po celý rok lze přispívat na účet 99999 99999/0600 či dárcovskou textovou zprávou DMS Svetluska na číslo 87777. Bližší informace jsou na stránkách www.svetluska.net.

autoři: ČTK , Směna ČRo Plzeň
Spustit audio