Postní kapr spojuje chuť pečené ryby s rybí polévkou. Recept odhalila Andrea Baranová

Jestli máte rádi pečeného kapra a zároveň rybí polévku, recept Andrey Baranové ze Starých Čívic je přímo pro vás. Kapr se plní zeleninovou nádivkou a peče se vcelku s máslem, čímž získá neopakovatelnou chuť. V době našich babiček byl postním jídlem.

Postní kapr se zeleninou

Ingredience na kapra:

1 celý kapr (cca 1,5 kg)
1 lžíce soli na odstranění šlemu z kapra
1 lžíce soli
1 lžíce drceného kmínu
½ lžičky pepře
½ citronu
4 plátky másla
3 plátky citronu na ozdobu
½ l vody na podlití kapra

Ingredience na nádivku:

2 celé mrkve
1 petržel
1 větší cibule
1 polévková lžíce sušené petrželky
1,5 lžičky mletého pepře
1 lžíce drceného kmínu
3 stroužky česneku
1 lžička soli
50 g másla
dle chuti 7 zelených a 9 černých oliv

Postup:

Kapr se vykuchá. Hlava se neodstraňuje, odstraní se šupiny, opláchne se a nasolí zevnitř i zvenku. Takto kapra necháme v chladu odpočinout minimálně 30 minut, ale lépe přes noc.

Díky soli se kapr lépe zbaví šlemu a pachuti. Po odležení stačí šlem z kapra setřít papírovou utěrkou.

Zeleninovou nádivku si připravíme před plněním. Cibuli nakrájíme na menší kousky, abychom ji mohli zpěnit na másle. Kořenovou zeleninu a česnek nastrouháme na hrubém struhadle, přidáme k dozlatova zpěněné cibuli, zasypeme kořením – kmínem, pepřem, sušenou petrželkou a solí.

Zeleninu zasmažíme do tmavozlata, necháme mírně zchladnout a přidáme vypeckované celé zelené a černé olivy (ale být nemusí).

Kapra vytřeme z venku i zevnitř rozpůleným citronem. Z vnitřní strany maso lehce na několika místech nařízneme a rozetřeme sůl, drcený kmín a pepř. Poté naplníme nádivkou. Do oční jamky vložíme jednu černou olivu.

Maso nespojujeme, nádivka drží sama. Kapra dáme do trouby vyhřáté na 200 stupňů a pečeme cca 50 minut. Aby se vypekla kůrčička, zapneme buď gril nebo dopékáme cca 10 minut. Dle potřeby přilíváme vodu, aby kapr zůstal vláčný.

Před servírováním hlavu oddělíme a opatrně porcujeme celé podkovy. Podáváme s opečenými bramborami se zakysanou smetanou a pažitkou.

Andrea Baranová

Přivítala nás v domě u své sestry, protože ve své kuchyni zrovna dělala úpravy. Vaření přihlížely i dvě fenky. Paní Baranová měla radost z dárků od poroty a na vaření si hned oblékla zástěru Pochoutkového roku. Celá její rodina miluje rybí recepty, postní kapr přitom patří k nejoblíbenějším.