Posluchačským receptem roku 2021 se stal kozičkový dezert z černého bezu a hrušek od Evy Mlčochové

Za Evou Mlčochovou do Seloutek u Prostějova nás poslala porota Pochoutkového roku, abychom se naučili jednoduchý sladký dezert, a ještě k tomu plný zdraví prospěšných látek. Kozičkový dezert získal své jméno od plodů černého bezu, na Hané mu říkají „kozičky“. Je to jako sladká marmeláda s tvarohem navrchu. Dokonalé!

Ingredience
  • 2 litry koziček – plodů černého bezu
  • 5 sladkých hrušek
  • 5 lžic cukru
  • 5 lžic strouhaného perníku
  • 500 g tvarohu
  • 150 g másla
  • moučkový cukr na posypání

Postup

Do hrnce vložíme otrhaný černý bez, který začneme rozvářet na ohni. Nepodléváme, kuličky bezu pustí šťávu samy.

Mezitím si nastrouháme hrušky, jsou-li měkké, můžeme i se slupkou. Nastrouhanými hruškami pak osladíme a zahustíme rozvařený černý bez.

Přidáme cukr, zamícháme a vaříme do změknutí, až má směs konzistenci marmelády s kousky ovoce. Na závěr dezert zahustíme strouhaným perníkem a necháme to společně krátce povařit.

Směs vlijeme na talíř a necháme lehce zchladnout. Pak kozičkový dezert posypeme měkkým tvarohem (můžeme z něj udělat hezké nočky), pocukrujeme a polijeme rozpuštěným máslem.

Eva Mlčochová

Recept získala od své tchyně, která ho dělávala pokaždé, když na konci léta dozrávaly plody černého bezu, kterému na Hané neřeknou jinak než „kozičky“. Všem moc chutná, a tak se v rodině dělává dodnes.

Paní Mlčochová nám nachystala i výborné občerstvení. Dostali jsme vynikající domácí sekanou a také upečený perníkový koláč s cuketou a pikantní marmeládou. Cuketa byla z vlastní zahrady, kde roste řada další zeleniny a ovoce. Byli jsme obdarováni dýněmi, hruškami i cuketami, které se právě urodily. Bylo to báječné venkovské odpoledne.

Eva Mlčochová