Poslouchejte mistrovství světa v hokeji živě na Radiožurnálu Sport

19. květen 2024, aktualizováno

V Praze a Ostravě se od 10. do 26. května koná 87. ročník mistrovství světa v ledním hokeji. Do České republiky se světový šampionát vrací po devíti letech. Domácí reprezentace v rámci skupiny A zatím po šesti odehraných zápasech vybojovala 15 bodů. V závěrečném duelu základní skupiny se utká v úterý 21. května od 16.20 proti Kanadě. Vše podstatné o českém týmu uslyšíte na Radiožurnálu Sport.

Český tým vstoupil do šampionátu v pátek 10. května vítězstvím 1:0 po samostatných nájezdech proti Finsku. O den později navázal triumfem 6:3 nad Norskem, když otáčel nepříznivý stav 1:3. První porážku si připsal proti Švýcarsku, kterému podlehl 1:2 po samostatných nájezdech. Ve čtvrtém duelu na turnaji pak Češi přestříleli Dánsko 7:4. V pátek 17. května si pak poradili 4:0 proti Rakousku, kdy branku hájil Petr Mrázek. Už s Martinem Nečasem pak Češi porazili 4:1 Velkou Británii. V posledním duelu základní skupiny tým kouče Radima Rulíka nastoupí v úterý 21. května od 16.20 proti Kanadě. 

Posily Nečas, Pastrňák a Zacha

Hokejisté David Pastrňák a Pavel Zacha už jsou členy týmu hokejové reprezentace pro domácí mistrovství světa. Útočníci Bostonu se k reprezentaci připojili po poledni a po splnění všech povinností budou mít něco málo přes 24 hodin na přípravu na poslední zápas ve skupině s Kanadou. Hrát se bude o první postupové místo a otázka je, kam trenéři Pastrňáka se Zachou zařadí. Možností je několik.

„Bavíme se o jednom z nejlepších hráčů na světě a Zachič hraje taky výborně, má skvělou sezonu. Jsou to obrovské posily. Čím dříve tady budou, tak my budeme rádi. Sílu toho mančaftu to stoprocentně zvedne, o tom není pochyb,“ reagoval pro Radiožurnál Sport na zprávu o příletu Pastrňáka a Zachy kapitán české reprezentace Červenka.

Rulík v exkluzivním rozhovoru v pondělí 20. května pro Radiožurnál Sport řekl, že si pochvaluje jaké zázemí má národní tým na turnaji, příjezd hvězdných posil z NHL, ale i skvělou atmosféru v kabině.

Ve Speciálu Radiožurnálu Sport jste z Galerie Harfa slyšeli hokejového experta Martina Procházku s našimi moderátory a také vzácné hosty, kterými byli v pátek generální manažer reprezentace Martin Havlát a bývalý útočník Richard Farda, v sobotu pak olympijský šampion z Nagana Jaroslav Špaček. 

Na střeše Galerie Harfa se ve středečním (15. května) Speciálu Radiožurnálu Sport objevil muž, který světové šampionáty navštěvuje v masce Fantomase. Jak se největšímu českému hokejovému fanouškovi líbí dosavadní výkony svěřenců trenéra Radima Rulíka na domácím mistrovství? S hokejovým expertem Martinem Procházkou si povídali i parahokejisté, kteří na mistrovství světa vybojovali bronz. 

V pátek 17. května se ve Speciálu mluvilo především o jídle, protože hostem byl kuchař národního týmu Michal Kuczera. O gurmánských zážitcích na vrcholných akcích mluvili i olympijští šampioni z Nagana Martin Procházka a Jiří Šlégr. Před duelem s Velkou Británií si s Procházkou povídaly české reprezentantky Blanka Škodová a Michaela Pejzlová. Svoje postřehy přidal i Martin Hanzal - audio zde.

Poslouchejte naše vysílání nebo se za námi zastavte před 02 Arénou, vždy 80 minut před začátkem utkání českého týmu. Významné osobnosti v našem vysílání uslyšíte během celého turnaje. Hrací časy zápasů na šampionátu jsou ve 12.20, 16.20 a 20.20.

Zápasy českého týmu:

  • Úterý 21. května od 16.20: Česko - Kanada

Odehrané zápasy:

  • Pátek 10. května: Česko - Finsko 1:0 po samostatných nájezdech

    Čeští hokejisté vstoupili do domácího mistrovství světa výhrou nad Finskem 1:0 po samostatných nájezdech. V rozstřelu rozhodl před 17 413 diváky v pražské O2 areně útočník Ondřej Kaše. Brankář Lukáš Dostál vychytal ve své čtvrtém utkání v národním týmu premiérové čisté konto. Kompletní zpravodajství ze zápasu zde.

  • Sobota 11. května: Česko - Norsko 6:3

    Čeští hokejisté vyhráli i druhý zápas na mistrovství světa, v utkání základní skupiny A v Praze zdolali po obratu Norsko 6:3. Navázali tak na úvodní vítězství 1:0 po samostatných nájezdech nad Finskem. Dva góly vítězů dal kapitán Roman Červenka, jenž odehrál 200. reprezentační zápas a v historii samostatného českého týmu se tak připojil k Davidu Výbornému (219) a Petru Čáslavovi (201). Kompletní zpravodajství ze zápasu zde.

  • Pondělí 13. května: Česko - Švýcarsko 1:2 po samostatných nájezdech

    Čeští hokejisté hrají ve třetím utkání základní skupiny se Švýcarskem nerozhodně 1:1. V přesilovce se trefil Kevin Fiala. Ve druhé třetině vyrovnal Matěj Stránský rovněž v početní výhodě. Zápas dospěl až do samostatných nájezdů, kde přisoudil druhý bod Švýcarům Philipp Kurashev. Kompletní zpravodajství ze zápasu zde.

  • Středa 15. května: Česko - Dánsko 7:4
    Hokejová reprezentace porazila ve čtvrtém zápase ve skupině Dánsko 7:4 a zapisuje tři body do tabulky. Góly vstřelilo sedm různých hráčů, mezi nimi nejlepší střelec loňského šampionátu Dominik Kubalík. Kompletní zpravodajství ze zápasu zde.

„Rozhodně jsme nechtěli soupeře podcenit. To vůbec není namístě, tady není jednoduchých soupeřů, což se ukázalo i v jiných zápasech, než hrajeme my. Začátek byl vlažnější, rozpačitý, s mnoha nepřesnostmi. Inkasovali jsme v oslabení, to dostalo soupeře na koně. Honza Rutta to pak trefil krásně trefil deset vteřin před koncem první třetiny, což nám dodalo sebevědomí. Pak jsme si v kabině něco řekli, trochu se zvýšil hlas. Ale pouze motivačně, ne vyčítavě. A od té doby jsme byli lepším týmem,“ řekl Jakub Flek Radiožurnálu Sport po utkání s Dánskem.

  • Pátek 17. května: Česko - Rakousko 4:0

    Čeští hokejisté porazili na domácím mistrovství světa v Praze Rakousko 4:0, posunuli se s 12 body z pěti utkání do čela skupiny A a zajistili si postup do čtvrtfinále.Skóre otevřel v čase 19:33 z trestného střílení Ondřej Kaše. Ve druhé třetině zvýšili v přesilových hrách Dominik Kubalík s Jakubem Flekem a po 91 sekundách závěrečného dějství dovršil výsledek David Tomášek. Kompletní zpravodajství ze zápasu zde.

  • Sobota 18. května: Česko - Velká Británie 4:1

    Češi porazili Velkou Británii 4:1 a před zápasem s Kanadou se posunuli na první místo skupiny A. Domácí reprezentace rozhodla během prvních pěti minut, kdy se prosadili Lukáš Sedlák a Jakub Krejčík. Zbytek utkání si hlídala a díky další brance Sedláka a zápis Ondřeje Kašeho vyhrála s přehledem 4:1.

    U všech českých gólů byl kapitán Roman Červenka, který si připsal čtyři asistence a s osmi body za dvě branky a šest přihrávek je nejproduktivnějším českým hráčem na turnaji. Tři body za dva góly a jednu asistenci nasbíral Lukáš Sedlák. Český tým nastoupil už s útočníkem Martinem Nečasem, který dnes přiletěl a připojil se k národnímu týmu po vyřazení Caroliny ve druhém kole play off NHL. Mimo sestavu zůstal centr David Kämpf. Kompletní zpravodajství ze zápasu zde. 

Všechny duely českého týmu komentuje dvojice Petr Kadeřábek a František Kuna. Svoje postřehy bude přidávat expert Martin Procházka. Během turnaje uslyšíte v úterý 14. května a 21. května od 10 hodin jeho Čistou hru, ve které bude probírat aktuální dění ze šampionátu. 

Ostatně Martina Procházku uslyšíte v našem každodenním vysílání hned několikrát. Těšit se můžete i na pozápasové rozhovory a zajímavé informace ze zákulisí, z české kabiny, ale také z fanzóny. Na místě máme několik reportérů, kteří vám přiblíží hokejový svátek.

Užijte si hokejové mistrovství s Radiožurnálem a Radiožurnálem Sport naplno. Veškeré zpravodajství najdete v sekci MS hokej 2024. Zde najdete i další zápasy šampionátu, které si můžete pustit na streamu a v aplikacích. S námi nepřijdete o nic podstatného z vrcholné akce.

autoři: Radiožurnál Sport , rej
Spustit audio

Související