Posledního z velkých skladatelů populární hudby 20. století Burta Bacharacha učil i Bohuslav Martinů

20. únor 2023

Letošního 8. února odešel ve věku 94 let král autorů populárních písniček Burt Bacharach, také pianista a producent. Jeho songy, které psal společně s Halem Davidem, patřily k tomu nejlepšímu, co především v šedesátých a sedmdesátých letech v oblasti pop music vzniklo.

Bacharachova životní pouť začala v Kansas City, ale vyrůstal ve Forest Hills v New Yorku.  Intelektuálně založení rodiče byli židovského původu. Od dětství se učil hrát na piano, violoncello i bicí. Hudbu studoval na prestižní McGillově univerzitě v kanadském Montrealu a vzdělání si dál rozšiřoval. Na newyorské Mannes School of Music jej učil skladbu i Bohuslav Martinů.

Jeho hudební zájem mířil k jazzu. O tom, že se Bacharachovým osudem stala pop music, rozhodla vojenská služba v Západním Německu, kde se spřátelil se slavným zpěvákem Vicem Damonem, pro kterého pak pracoval jako pianista, aranžér i šéf doprovodného orchestru.

Ve stejných funkcích byl angažován legendární herečkou a zpěvačkou Marlene Dietrich, s níž absolvoval zahraniční turné. A i když ještě na začátku šedesátých let spolupracoval s jinými autory, velmi zásadní bylo pro Bacharacha setkání a spojení s textařem Halem Davidem v roce 1957 v newyorském centru amerického hudebního průmyslu a také autorů v Brill Building, v budově na Broadway na 49. ulici, na Manhattanu.

Na svém kontě měli Bacharach s Davidem už od druhé půlky padesátých let velké množství hitů a zároveň kvalitních písniček: Magic Moments (Perry Como), The Story of My Life (Marty Robbins), The Man Who Shot Liberty Valance (Gene Pitney), Blue On Blue (Bobby Vinton) a další.

Od roku 1963 už psali Bacharach a David téměř výhradně spolu. I když zpěváků a zpěvaček, kteří čerpali z autorských schopností tandemu, bylo nemálo, tou klíčovou interpretkou jejich písní byla noblesní a skvělá černošská zpěvačka z New Jersey Dionne Warwick, která měla hity s písničkami Don't Make Me Over, Walk On By, I Say A Little Prayer (nezapomenutelná je také verze od Arethy Franklin), Do You Know the Way to San Jose? nebo I´ll Never Fall In Love Again.

Na Britských ostrovech bylo v šedesátých letech několik velmi kvalitních zpěvaček, které měly velký úspěch se songy od dvojice Bacharach – David. V několika případech byly i původními interpretkami pozdějších velkých hitů. Dobrými příklady mohou být The Look Of Love s hlasem Dusty Springield z bondovky Casino Royale nebo Alfie se Cillou Black.

Čtěte také

Rok 1969 přinesl Burtu Bacharachovi a Halu Davidovi nejenom úspěch muzikálu Promises, Promises, ale i jejich nejspíše životní píseň Raindrops Keep Fallin´On My Head, Dešťové kapky padají na mou hlavu, z ohromně oblíbeného westernu Butch Cassidy a Sundance Kid s Paulem Newmanem a Robertem Redfordem, jemuž se však ústřední písnička vůbec nelíbila, ovšem později zcela změnil názor.

Ale režisér George Roy Hill za ní stál! Udělal dobře, neboť tento song byl v podání pop-countryového zpěváka B. J. Thomase nejen americkým superhitem začátku 70. let, ale také dostal Oscara za nejlepší píseň, k tomu Burt Bacharach získal ocenění za nejlepší filmovou hudbu. A v jeho podání z koncertu v japonském Tokiu v květnu roku 1971 písnička Raindrops Keep Fallin´On My Head v pořadu Světla ramp zazní, jakož i řada jiných známých skladeb dvojice Bacharach – David.

Burt Bacharach byl spolutvůrcem i jiných velkých hitů jako What´s New Pussycat s Tomem Jonesem, (They Long to Be) Close To You se sourozenci Carpenterovými nebo třeba This Guy´s In Love With You (v tomto případě) se zpívajícím „Tijuana“ trumpetistou Herbem Alpertem. A jak shrnuto v Hudebním pozdravení, jeho melodie zdomácněly i v Čechách s českými texty.

autor: Jiří Kasal
Spustit audio

Související