Poslední pracovní den jsme přivítali zakladatele Nadačního fondu proti korupci

18. leden 2013

V pátek dopoledne jsme se v magazínu „Je jaká je“ po 11:00 hodině věnovali iniciativě Pozitivní evoluce, kterou založil matematik Karel Janeček a jejímž cílem je zlepšení společenského klimatu v České republice.

Dozvěděli jsme se o jeho názorech na změnu volebního systému a také o způsobech nastartování celospolečenské diskuse o tématech, která nás trápí.


Karel Janeček
Narodil jsem se 26. července 1973 v Plzni. Od malička jsem měl velmi rád různé logické hry, hodně přemýšlel a miloval matematiku. Vystudoval jsem Matematicko-fyzikální fakultu Univerzity Karlovy, obor teorie pravděpodobnosti a matematické statistiky, na Bradley University v USA jsem získal titul MBA a na Carnegie Mellon Univerzity v Pittsburgu titul PhD v oboru Mathematical Finance. Na MFF UK už několik let přednáším finanční matematiku.
V roce 1995 jsem založil společnost RSJ, která je dnes největší tvůrce trhu na světových burzách s finančními deriváty a je fenomenálně úspěšná. V RSJ jsem byl až donedávna ředitelem a předsedou představenstva, v současnosti působím jako předseda dozorčí rady. Mezi mé důležité aktivity patří nadační fondy, které jsem založil – jejich cílem je podporovat vzdělání, vědu a výzkum v oblasti matematiky, ekonomie a medicíny, pomáhat odhalovat korupci závažného rozsahu a podporovat ty, kdo na ni poukáží – obecně pomoci těm, kteří se dostali do úzkých díky zlojedům a nespravedlivému systému.
Nadační fond proti korupci pomohl nastartovat změny ve společnosti, které vedou k tomu, že kauzy, v nichž figurují vysoce postavení státní úředníci, nejsou zametány pod koberec. Pro správné a účelné fungování státu je nezbytné, aby nás v politice reprezentovali lidé s vysokými morálními hodnotami a osobním kreditem, ne prospěcháři a loutky kmotrů a zlojedů v pozadí, jak je tomu často dnes.
Jsem rád, že v české společnosti můžeme vidět změny k lepšímu. Lidé si i pod tlakem ekonomické krize uvědomují, že je nezbytně nutné být osobně aktivní a přijmout svůj díl zodpovědnosti za náš společný život. Stále více lidí chápe, že přijmutí vysokých morálních hodnot znamená největší osobní štěstí a spokojenost. Poté, co se nám podaří obnovit hodnoty v celé společnosti, kvalita života každého člověka naroste k těm nejvyšším hodnotám. Snažím se dělat maximum pro to, abychom takovou společnost společně vytvořili.
Zdroj: Osobní stránka Karla Janečka


Do osudů slavných nahlížíme i v roce 2013 pravidelně každý všední den od 9:30. V tomto týdnu se setkáme s nezapomenutelným českým hercem, kterého si filmoví nadšenci spojují s představou tradičního milovníka, Janem Pivcem. Jeho životní příběh spojíme každý den i se soutěžní otázkou.

Jan Pivec

Po 10:00 nezapomeňte na chovatelskou poradnu, do světa nahlédneme v okénku zahraničních reportérů Českého rozhlasu, čeká nás i Styl s Alenou Kumstýřovou nebo rubrika věnovaná 90. výročí Českého, resp. Československého, rozhlasu.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.