Poslechněte si dva oceněné dokumenty Dobré vůle o záchranně památek u nás

23. duben 2018

První a třetí místo získaly dva rozhlasové dokumenty z cyklu Dobrá vůle na 21. ročníku soutěže Média na pomoc památkám. Každoročně ji pořádá společnost Pro Bohemia a Syndikát novinářů ČR ve spolupráci s Ministerstvem kultury.

Slavnostního vyhlášení se ve dvoraně Českého muzea hudby ve čtvrtek 19. dubna mj. zúčastnili a ceny předávali předseda Syndikátu novinářů ČR Adam Černý, náměstek ministra kultury pro řízení sekce kulturního dědictví Vlastislav Ouroda a ředitelka soutěže Naděžda Kalousová.

1. místo: Ten příběh mě oslovil

První místo získal pořad Aleny Blažejovské Ten příběh mě oslovil aneb Czech National Trust, kulturní dědictví pro všechny a navždy. Czech National Trust (CNT) přinesl do České republiky funkční systém nestátní obnovy a správy památek: historických budov, zahrad, historické krajiny, ale i zvyků, umění všeho druhu, zkrátka všeho, co tvoří kulturní dědictví naší země.

Jeho zakladatelka a předsedkyně správní rady Irena Edwards žije v Londýně. CNT funguje na bázi dobrovolnictví a zapojení komunit. Je členem mezinárodní organizace národních trustů. První ředitelkou a spoluzakladatelkou české organizace je Eva Žallmannová. Ta je zároveň kurátorkou pilotního projektu záchrany hrobky spisovatelky Marie Ebner-Eschenbachové ve Zdislavicích na Kroměřížsku. Dramaturgicky na pořadu spolupracovala Lenka Svobodová, režie se ujal Radim Nejedlý.

3. místo: Živá vila

Třetí místo získal pořad Martiny Touškové Živá vila. V Prachaticích ji většina lidí zná jako budovu, kde kdysi bývala mateřská školka a jesle. Říká se jí taky Kralova vila, a to podle jejího původního majitele německého podnikatele Johanna Nepomuka Krale, který si ji tu ve 30. letech minulého století nechal postavit v čistém funkcionalistickém stylu architektem Fritzem Reichlem.

Živá vila je spolek mladých lidí z Prachatic, kteří tuto cennou, ale léta prázdnou a chátrající funkcionalistickou stavbu se snaží zachránit a vdechnout jí zpátky nový život. Dařilo se, ale ne dlouho. Stavba totiž stojí mimo jiné v cestě plánovanému obchvatu města. Na pořadu dále spolupracovala dramaturgyně Lenka Svobodová a režisér Jakub Hadraba.

autor: Lenka Svobodová
Spustit audio