Pořídit domů dětem zvířátko, nebo ne?

17. srpen 2015

Na tuto otázku se pokoušel odpovědět nejeden rodič. Kočku, pejska nebo alespoň rybičky nebo křečka chce asi každé dítě. Jak s přáním dětí správně naložit, radí psycholog.

„Pravdou je, že imunitní systém dítěte, které žije v rodině se zvířetem, je přinucený neustále vyrábět obranné látky a dítě, pokud není alergik, je obvykle méně nemocné,“ tvrdí psycholog Jiří Novák. Domácí mazlíček může dítěti pomoct ale i sociálně.


Dnes už se díky canisterapii ví, že pokud se třeba kardiak dotýká srsti psa, je mu hned lépe. I pohled do očí psa budí tvorbu oxytocinu neboli hormonu dobré nálady.

Příliš malé děti jsou totiž egocentrické, zaměřené jen na sebe. „Kontakt se zvířetem je pak učí povinnostem a taky třeba tomu, že zvíře cítí bolest, že mu nemůžou ubližovat,“ vysvětluje. Učí se dávat a přijímat přátelství a dobré vztahy.

Kdy o zvířeti (ne)uvažovat?

Pozor ale musíte dávat na to, že malé děti nejdřív vůbec nechápou, že mohou způsobit bolest. Někdy doslouva zkouší, co zvíře vydrží. Taky jen vy znáte svého potomka a jen vy víte, jestli jeho zájem není jen krátkodobý.

Existuje nějaká věková hranice, od kdy o pořízení nového člena rodiny vůbec uvažovat? Psycholog doporučuje minimálně pět až šest let. To proto, že dítě musí být už samo schopné jít s psem na procházku a postarat se o něj alespoň v základních potřebách.

Společné rozhodnutí

Před koupí zvířete musí rozhodně zasednout „rodinná rada“ a zvážit vše, co je se zvířetem v domácnosti spojeno. Nejde totiž jen o venčení, ale třeba i o pravidelnou veterinární péči a kvalitní potravu. Všechno něco stojí. Můžete pak místo psa nebo kočky vybrat zvíře, se kterým nejsou takové finanční náklady.

Nejdřív křečka, králíka nebo činčilu

Někdo rád chová hady, pavouky, ještěrky. „Pokud se jich nebojíte, tak proč ne.“ Jako první zvíře ale psycholog doporučuje spíš křečka, králíka nebo činčilu. „Přece jen tito hlodavci žijí kratší dobu. Kolem tří let. Pokud hned pořídíte psa, je to zátěž na 12, 15 let.“ Rozhdoně nedoporučuje divkou kočku nebo mývala.

Pes na vodítku

Ostatní záznamy poraden najdete v iRadiu v Dopoledni s Dvojkou.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.