Porazil jsem sprintera Useina Bolta, směje se moderátor a DJ Petr Salava

3. říjen 2022

Co může mít sport a hudba společného? Například Petra Salavu, který napsal deníkovou formou novou knihu. Je tentokrát o lockdownu. „Je dobré to zaznamenat,“ ujišťuje. Kterou hudbu má on sám rád? Archivuje si svoje scénáře? Je pravda, že k nám přinesl „mexickou vlnu“‘? Kdo mu vozil desky ze zahraničí v době totality? Končí klub Amfora? Na koho vzpomíná?

„Když se na dobu kolem koronaviru dnes podívám, připadá mi to jako historie,“ svěřuje se. „Nikdo si nedovedl představit, že se zastaví život, doprava a lidé nebudou moct chodit do práce,“ vysvětluje titul Zápisky o válce koronavirové, ve které jsou krátké příběhy, postřehy i vzpomínky. Například na sprintera Useina Bolta.

„Bylo to jednoho vlahého letního večera a my balili aparaturu. On na dráze před tribunou ještě vyklusával a já dostal šílený nápad se k němu ve svetru a džínách přidat. Když už jsme se přiblížili k cíli, tak jsem poslední kroky přidal, a porazil jsem tak vlastně Useina Bolta,“ směje se.

Paměť, jak říká, je někdy složitá. „Zažil jsem toho hodně a lovil jsem z hlavy další a další přiběhy. Proto je v nich v nové knize 146,“ uzavírá moderátor a DJ Petr Salava.

autoři: Tereza Kostková , eh
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.