Poradna 43. týdne (záznam chatu na téma: "Chemické látky v potravinách a naše zdraví") - 19.10.
V pondělní (19. října) Spotřebitelské poradně (Odpolední kolotoč cca 14:27) nám přední evropská odbornice Prof. Jana Hajšlová, z Vysoké školy chemicko-technologické v Praze, objasňovala, zda mohou potraviny obsahovat chemické látky ohrožující naše zdraví? Po odvysílání poradny se uskutečnil živý rozhovor (on-line chat) s Prof. Ing. Janou Hajšlovou. Záznam najdete uvnitř článku.
Každá potravina na trhu musí být podle zákona bezpečná. Ale čas od času se objeví "zaručená" informace podle které je, např. kvůli přídatným látkám, neboli "éčkům", ohroženo naše zdraví. Jaký je názor odborníků? A mohou se v potravinách objevit rezidua pesticidů či jiné kontaminanty z životního prostředí? Jak jsme na tom u nás v zemědělství a v potravinářské výrobě? Máme úplně jasno, co jsou přírodní toxiny a mykotoxiny?
Víme, že přírodní toxiny v potravinách jsou látky přirozeně vytvářené některými rostlinami, mikroorganismy nebo živočichy (často se jedná o přirozený mechanismus ochrany), které ale mohou škodlivě působit na náš organismus (záleží na koncentraci). Při nízkých koncentracích nebo za určitých podmínek ale tyto látky vykazují dokonce pozitivní vlastnosti. Chemická podstata, mechanismus a projevy jejich účinků jsou velmi pestré. Ovšem mykotoxiny nás mohou ohrozit, jejich vstup do potravního řetězce je velmi nebezpečný. Jak je najít a jak zabránit jejich vstupu do potravního řetězce?
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor


Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.