Pomoc dítěti je hlavní motivací pěstounů, kteří si ho berou do péče

24. květen 2021

Pěstounství je jednou z forem náhradní rodinné výchovy v České republice. Dítěti pomáhá překlenout období, kdy jeho vlastní rodina nemůže plnit svou základní úlohu. Jak se stát pěstounem a jak tuto novou roli dobře zvládnout? Ptali jsme se pěstounky Zuzany Baričíkové a Petry Klevetové z doprovázejícícho spolku Náruč dětem. 

Dita Vojnarová, Zuzana Baričíková, Petra Klevetová

„Cesta k pěstounství je dlouhá, trnitá, náročná, ale stojí to za to vydržet, protože konec je úžasný“ říká Zuzana Baričíková, která s manželem a dvěma dospělými syny přijala do rodiny sourozenecký pár. Od podání první žádosti do přivítání dítěte uběhly dva roky.

„Děti, které jsou v pěstounské péči, si prožily nějaké trauma. Už jen to, že byly odloučeny od své rodiny, můžou vnímat bolestivě. Mnohé z nich byly týrané, zneužívané, zanedbávané nebo osiřely,“ konstatuje Petra Klevetová z doprovodné organizace Náruč dětem, která pomáhá překonávat náročné situace, ke kterým v pěstounských rodinách dochází.

Vždycky se vybírá pěstoun pro dítě, ne naopak. Pěstouni musejí být zletilí, trestně bezúhonní, s dobře zajištěnými bytovými podmínkami. S přijetím dítěte do rodiny musí souhlasit všichni jeho členové.

autor: voj
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.