Polévka z jarních cibulek s kuřecím a kopřivou
Dodejte svým polévkám šťávu!
Ingredience:
300 g kuřecích prsíček
2 hrsti kopřiv
8 ks jarní cibulky
50 g másla
250 g sladké smetany
1/2 l zeleninového vývaru
sůl
pepř mletý
1 lžíce citronové šťávy
Příprava:
1. Listy kopřivy dobře opláchnete a spaříte horkou vodou. Pak je nasekáte.
2. V kastrolu rozehřejete máslo, na něm dáte zesklovatět na jemná kolečka nasekané cibulky (jednu nechte na ozdobu) a přidáte na malé kostičky nakrájená kuřecí prsa. K nim přihodíte sekanou kopřivu.
3. Restujete 7minut. Pak přilejete zeleninový vývar a vaříte 10–15 minut.
4. Nakonec přidáte smetanu, sůl, pepř a citronovou šťávu a ještě 3 minuty povaříte.
5. Před podáváním ozdobíte polévku zbylou nakrájenou cibulkou. Polévka je chutná i za studena.
Pošlete nám svoje recepty na e-mailovou adresu rano@rozhlas.cz. Vybrané recepty odvysíláme vždy v pátek po 5:00.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.