Polévka z jarních cibulek s kuřecím a kopřivou

13. květen 2016

Dodejte svým polévkám šťávu!

Ingredience:

300 g kuřecích prsíček
2 hrsti kopřiv
8 ks jarní cibulky
50 g másla
250 g sladké smetany
1/2 l zeleninového vývaru
sůl
pepř mletý
1 lžíce citronové šťávy

Příprava:

1. Listy kopřivy dobře opláchnete a spaříte horkou vodou. Pak je nasekáte.

2. V kastrolu rozehřejete máslo, na něm dáte zesklovatět na jemná kolečka nasekané cibulky (jednu nechte na ozdobu) a přidáte na malé kostičky nakrájená kuřecí prsa. K nim přihodíte sekanou kopřivu.

3. Restujete 7minut. Pak přilejete zeleninový vývar a vaříte 10–15 minut.

4. Nakonec přidáte smetanu, sůl, pepř a citronovou šťávu a ještě 3 minuty povaříte.

5. Před podáváním ozdobíte polévku zbylou nakrájenou cibulkou. Polévka je chutná i za studena.

Pošlete nám svoje recepty na e-mailovou adresu rano@rozhlas.cz. Vybrané recepty odvysíláme vždy v pátek po 5:00.

autor: jkč
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.