Pokud kočku nedopatřením zavřete na osluněném balkónu, můžete ji i zabít

16. červenec 2021

Kočky se rády vyhřívají na sluníčku a samy poznají, že je čas přesunout se do stínu. Průšvih je, když to nelze, například v případě, že jsou zavřené na balkóně.

Svého čtyřnohého mazlíčka při letních až tropických teplotách snad nikdo na sluncem zalitém balkónu nenechá. Jenže kočky jsou všetečky, balkón je láká a proklouznou tam za vámi, aniž byste si toho všimli. Zavlažíte květiny nebo pověsíte prádlo, vrátíte se do bytu, balkónové dveře za sebou zavřete a kočky si nemusíte všimnout. Jestliže venku zůstane delší dobu bez vody a stínu, dojde k úpalu nebo úžehu a kočka může v důsledku přehřátí i umřít.

„Chce to pamatovat na to, že zvíře mám,“ zdůrazňuje plzeňský veterinář Vítězslav Honsa, „nenechat je zavřené v autě, skleníku nebo na tom balkóně. Kočky milují se vyhřívat, a když si mohou samy různě měnit stanoviště, nedochází u nich ke zdravotním problémům souvisejícím s horkem a sluncem.“ Na zahradě nebo dvoře tedy bude vaše kočka spokojená a postará se o sebe.

Vyhrávejte zahradní grily, zahradní nářadí, knihu Pochoutky z chaloupky a další ceny. Každý všední den v čase 9.45-10.00 v letním speciálu Chalupářské léto. Soutěžte a vyhrajte >>

Příznaky a první pomoc při přehřátí

Má kočka vyplazený jazyk a vypadá to, že se dusí? Přeneste ji do chládku a dejte jí napít vody. „Kdyby nepila a byla ve velmi špatném stavu, je nejlepší dát jí kapačku, zavodnit ji a ochladit,“ radí zvěrolékař raději neotálet s návštěvou veterinární ordinace, kočce totiž může jít o život.

Bezsrsté a bílé kočky se mohou na slunci i spálit. „Mám bílou kočku, která si vždycky na jaře spálí uši. Tmavé, černé kočky tyto potíže nemají. Na postižené místo nanesu klasický panthenol, ten se vstřebá, ona si to během dvou dní přestane drbat a je v pořádku,“ dělí se o osobní zkušenost Vítězslav Honsa.

Přípravky na a po opalování raději ne

Opalovací přípravky pro kočku veterinář nedoporučuje: „Kočka se samozřejmě olíže, takže to nebude účinkovat a ještě si může ublížit lízáním nějakého krému. Pokud je povrch těla výrazněji postižený, obraťte se na zvěrolékaře.“

Obecně platí, zvířata musí mít kdykoli možnost se napít a lehnout si do stínu. U psů dbejte také na to, aby si při venčení nepopálili tlapky o sluncem rozpálený asfalt.

Spustit audio

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.