Pokud chcete mít prádlo např. pro kojence opravdu čisté, musíte jej vyvařit - 10. ledna
Profesor Ústavu technologie mléka a tuků Fakulty potravinářské a biochemické technologie Vysoké školy chemicko-technologické Praha Jan ŠMIDRKAL hovořil v úterní poradně Dvojky o kvalitě pracích prášků. (Neautorizovaný a needitovaný přepisu pořadu najdete v článku.)
Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Na Dvojce Českého rozhlasu budeme teď probírat velmi prozaické téma ve Spotřebitelské poradně, a sice budeme mluvit o pracích prášcích, o prostředcích na nádobí, čistících prostředcích, ale i šamponech a sice s panem profesorem, inženýrem Janem Šmidrkalem, kandidátem věd, z Ústavu technologie mléka a tuků Fakulty potravinářské a biochemické technologie Vysoké školy chemicko-technologické Praha. Dobrý den, pane profesore. Pěkně vítám.
Jan ŠMIDRKAL, profesor, Ústav technologie mléka a tuků Fakulty potravinářské a biochemické technologie Vysoké školy chemicko-technologické Praha
--------------------
Dobrý den.
Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Dobrý den. Čili prací prostředky, mycí prostředky, čím to je, že některé myjí a perou lépe a jiné hůře, čím je to způsobeno?
Jan ŠMIDRKAL, profesor, Ústav technologie mléka a tuků Fakulty potravinářské a biochemické technologie Vysoké školy chemicko-technologické Praha
--------------------
Podívejte se, složení těch pracích prostředků a jejich účinnost je dána množstvím látek, které tam jsou obsaženy. Když uděláte prostředek, který neobsahuje ty žádané látky v tom potřebném množství, tak vám nemůže prostě prát tak, jak by měl.
Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Čili není tam těch prostředků ...
Jan ŠMIDRKAL, profesor, Ústav technologie mléka a tuků Fakulty potravinářské a biochemické technologie Vysoké školy chemicko-technologické Praha
--------------------
Dneska není problém udělat dokonalý prací prostředek, máte ty velké značkové firmy, ty vyhlášené značky, prostě ty, které jsou nejčastěji v reklamách, obvykle to bývají ty prostředky nejdražší těch značkových výrobců, ty se dá říct, že jsou velice kvalitní a dá se říct, že perou dokonale. Samozřejmě pro řadu účelů není potřeba, není potřeba tento prostředek použít, protože pokud tedy dodržujeme zásady hygieny, tak v podstatě bereme čisté prádlo, protože, jak bych řekl, zatímco před 30, 40 lety byl standard, že se košile nosila celý týden, dneska se košile nosí v podstatě den, maximálně dva, takže prostě to ušpinění není takové.
Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Pane profesore, co teplota? Záleží také na teplotě, při jaké pereme?
Jan ŠMIDRKAL, profesor, Ústav technologie mléka a tuků Fakulty potravinářské a biochemické technologie Vysoké školy chemicko-technologické Praha
--------------------
Podívejte se, teplota praní ještě před několika, nebo před několika, před 20 lety se pralo běžně, se vyvářelo při 90 stupních. S rozvojem moderních tkanin a jako těch lepších materiálů nebo těch používaných materiálů, které, ty vyžadují nižší teplotu praní, proto teplota praní jde dolů a dneska řada praček, řada automatických praček má maximálně nastavitelnou teplotu pouze 75, pouze 75 stupňů, ale tady bych jenom řekl jako všem maminkám, že pokud něco chcete opravdu vyprat, vyvařit, vydesinfikovat pro malé dítě, pro kojence, tak tady bych doporučoval teda naprosto striktně vyvaření?
Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Čili mimo pračku?
Jan ŠMIDRKAL, profesor, Ústav technologie mléka a tuků Fakulty potravinářské a biochemické technologie Vysoké školy chemicko-technologické Praha
--------------------
Mimo pračku nebo ...
Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Klasicky na sporák?
Jan ŠMIDRKAL, profesor, Ústav technologie mléka a tuků Fakulty potravinářské a biochemické technologie Vysoké školy chemicko-technologické Praha
--------------------
Pokud máte tedy pračku, která umožňuje praní při 90 stupních, tak doporučuju použít tuto teplotu.
Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
A co tekuté a sypké prací prostředky?
Jan ŠMIDRKAL, profesor, Ústav technologie mléka a tuků Fakulty potravinářské a biochemické technologie Vysoké školy chemicko-technologické Praha
--------------------
Podívejte se, do sypkých pracích prostředků, ty mají dneska bělící systémy a enzymové systémy ty složky vám dneska vybělí rajčatovou šťávu, rybízovou šťávu. Tyhle látky není z řady důvodů možno do těch tekutých prostředků dát. Takže moje doporučení zní používat prací prášky jako v práškovém stavu a tekuté prací prostředky používat zejména pro předpírání, při praní při těch nižších teplotách, protože ty prášky mají jednu vlastnost, oni se při těch, často při těch nižších teplotách v pračce nerozpustí úplně a vlastně to vypustíte do odpadu, aniž by se ty složky měly šanci prostě zapojit do toho pracího procesu.
Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Tak, pane profesore, dáme šanci také posluchačům, je to téma velmi praktické, prací prostředky, prostředky na nádobí, čistící prostředky a šampony. Připomínám, že adresa je jejakaje@rozhlas.cz. Můžete poslat SMSku R2 mezera JEJAKAJE mezera a text na 9077704 a připomenu i telefonní čísla 221552525 nebo 221552424.
Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Na Dvojce Českého rozhlasu mluvíme o pracích prášcích, prostředcích na nádobí, čistících prostředcích a šamponech s panem profesorem Janem Šmidrkalem z Vysoké školy chemicko-technologické v Praze. Dobrý den, vítáme ve vysílání. Můžete se ptát.
posluchačka
--------------------
Dobrý den, Hrádková, Brno. Mě by zajímalo, co je pravdy na tom, že, nebo složení prášků na praní je jiné pro země, bývalého země socialistického tábora a jiné pro ty ostatní, třeba i že Persil nebo Ariel, čili značkové prášky, že je lepší pro ně si jezdit nakupovat do Rakouska, než je kupovat v naší republice?
Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Děkujeme za dotaz. Ano.
Jan ŠMIDRKAL, profesor, Ústav technologie mléka a tuků Fakulty potravinářské a biochemické technologie Vysoké školy chemicko-technologické Praha
--------------------
Prosím vás o tomhle problému jsem slyšel, ale já nemám v ruce žádné konkrétní výsledky, které by to potvrdily. Co já testuju prací prostředky nebo co jsem testoval, tak to byly většinou teda zakoupeny u nás v České republice. Pokud by měl některý posluchač zájem nebo prostě někdo prostě, tak jsme schopni to otestovat a ty výsledky, ale to by muselo být pro nějaký buďto Český rozhlas nebo pro nějaký deník, tak jsme schopni tyto výsledky udělat.
Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Tak to je určitě zajímavé téma. Dobrý den, zdravíme dalšího posluchače, dalšího volajícího.
posluchač
--------------------
Tady inženýr Procházka, dobrý den.
Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Zdravíme. Dobrý den, pane Procházko.
Jan ŠMIDRKAL, profesor, Ústav technologie mléka a tuků Fakulty potravinářské a biochemické technologie Vysoké školy chemicko-technologické Praha
--------------------
Dobrý den.
posluchač
--------------------
Pane profesore, prosím vás pěkně, mám takový dotaz, já jsem dost alergický na kůži, to znamená, každou chvilku nějaká vyrážka, vím o tom, že musím hodně dodatečně přepírat prádlo. Máte nějakej tak návod nebo řekl bych tip na prášek, kterej prostě je lepší z hlediska toho, tý alergie mojí?
Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Šetrnější, ano.
posluchač
--------------------
Šetrnější, ano.
Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Ano, rozumíme.
Jan ŠMIDRKAL, profesor, Ústav technologie mléka a tuků Fakulty potravinářské a biochemické technologie Vysoké školy chemicko-technologické Praha
--------------------
Podívejte se, pane inženýre, složení těch prášků, většinou obsahují všechny víceméně stejné látky, prostě, na co se je kdo alergický, se nedá odhadnout, ale na to je prostě jediná rada, prostě, když to vyperete, tak to prostě třeba projít ještě jednou máchacím cyklem nebo ještě jednou, dvěma, prostě dvakrát to vymáchat. Tím jste schopen snížit tu koncentraci těch zbytkových látek, co zbydou v tom máchání, prostě na /nesrozumitelné/. Dneska je tendence, že se používají pračky se sníženým, jak bych řekl, potřebujou méně vody, sice mají účinnější odstřeďování, ale jak bych řekl, určitě nemáchají lépe, než ty staré. To by se muselo všechno stanovit, takže prostě moje jediná rada vymáchat ještě jednou.
Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Možná bych dala tip, což mě napadlo, používat nějaký prostředek, který je určen pro kojence, protože ty jsou určitě šetrnější, není to tak?
Jan ŠMIDRKAL, profesor, Ústav technologie mléka a tuků Fakulty potravinářské a biochemické technologie Vysoké školy chemicko-technologické Praha
--------------------
Prosím vás, v prostředcích pro kojence jsou víceméně stejné látky, možná je tam méně enzymů, ale platí, když chcete něco vyprat, tak já jsem už to tady říkal, mimo mikrofon, že nejlepší je to vyvařit, vyvařit a pokud je někdo opravdu velice alergický, tak doporučuju, jako se to dělalo za radu našich babiček, nastrouhat mýdlo, vyprat to v mýdle nebo použít tento mýdlový roztok do pračky, samozřejmě musím si zkontrolovat, aby mi pračka nepřepěnila a pak to vymáchat. Dá se říct, že opravdu normální mýdlo je nejméně alergické, ale zase má to jednu vadu, to mýdlo zase hůře pere.
Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Takže delší dobu?
Jan ŠMIDRKAL, profesor, Ústav technologie mléka a tuků Fakulty potravinářské a biochemické technologie Vysoké školy chemicko-technologické Praha
--------------------
Takže prosím vás, dneska, když máme tu tendenci, že každý potřebuje košili zářivě bílou, tak jako ji musíte prát v účinném prostředku. Pokud ji budete prát jako v mýdle, pak bude samozřejmě ten sklon k alergii nižší, ale ta košile bude časem šedivá a zašlá.
Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
To asi je osud všech těch bílých košil, které se perou v pračce. Dobrý den, zdravíme a vítáme. Můžete se ptát.
posluchačka
--------------------
Prosím vás, pan profesor je odborník na tuky, mě děsí červená barva igelitu, ve kterým je zabalenej sýr Eidam, může mně k tomu říct, já si myslím, že to nemůže bejt nezávadný.
Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Takový ten bezprostřední obal?
Jan ŠMIDRKAL, profesor, Ústav technologie mléka a tuků Fakulty potravinářské a biochemické technologie Vysoké školy chemicko-technologické Praha
--------------------
Prosím vás ...
posluchačka
--------------------
No, prostě ta cihla, já myslím krájenej sýr, celá ta cihla je zabalená ...
Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Do takové červené folie, ano.
posluchačka
--------------------
Několik měsíců v tomhle tom červeným igelitu, tak já si myslím, že to musí, že je to, že to nemůže bejt nezávadný.
Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Děkujeme za dotaz, díky.
Jan ŠMIDRKAL, profesor, Ústav technologie mléka a tuků Fakulty potravinářské a biochemické technologie Vysoké školy chemicko-technologické Praha
--------------------
Podívejte se, máte zřejmě o mě dobré informace, že já jsem sice opravdu také odborník trochu na tuky, ale to je především můj pan kolega, profesor Filip a na sýry je odborník pan docent Čurda a docent Štětina a docentka Plocková našeho ústavu, ale můžu vám říct, že všechny obaly jsou testovány na nezávadnost, takže se nemusíte obávat. Pokud sýry skladujete při nižší teplotě, tak z těch obalů není možné, aby tam na ten sýr něco přešlo, opravdu je to všechno testováno.
Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Takže můžeme posluchačku uklidnit. Děkujeme. Dobrý den, vítáme dalšího volajícího. Zdravíme. Ano, můžete se ptát. Dobrý den.
posluchačka
--------------------
Dobrý den. Tady posluchačka, Beroun. Prosím vás, já bych se chtěla pana profesora zeptat, že mám syna automechanika a ten je samej olej v práci jsou, jak proti tomu, jestli něco je, protože to nejde vyprat.
Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Ano, děkujeme za dotaz.
Jan ŠMIDRKAL, profesor, Ústav technologie mléka a tuků Fakulty potravinářské a biochemické technologie Vysoké školy chemicko-technologické Praha
--------------------
Podívejte se, čím je částice, jak bych řekl, toho pigmentu nebo té nečistoty menší, tím jde hůře vyprat a pokud máte syna automechanika, tak to jsou drobné částečku kovu, které do toho vlákna, jak se říká, vniknou nebo jak se tomu říká, že špína je zažraná, takže moje jediná rada, namočit to v jaru, nechat to koncentrovaným jarem ty mastné skvrny nechat odmočit, pak to vymáchat a pak to běžně vyprat, ale opravdu některé skvrny zvláště na bavlněných tkaninách se vyprat nedají.
Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Já bych možná měla také jednu radu, říkala jsem to už tady mimo mikrofon panu profesorovi, žlučové mýdlo, zkuste se poptat, je to docela zázrak. Tak další volající, dobrý den. Vítáme.
posluchačka
--------------------
Dobrý den, tady Kulhavá z Mladé Boleslavi. Já jsem chtěla jenom říct tam k tomu, za prvé, mám dotaz, používám, koupila jsem si v loňským roce dva hrníčky, byly takový krásný, pěkný do ruky na čaj a dělám si černej čaj, ale ten, myla jsem to normálně houbou, jo, ale stejně tam flek po tom černým čaji zůstává a nemůžu to dostat ani solí, ani, já jsem zkoušela sodu, já nevím, co všecko jsem zkoušela, prostě to nejde dolů, takže to bych se chtěla zeptat. A pak bych se chtěla zeptat, ne zeptat, ale pak bych chtěla říct tam tomu pánovi, co říkal, že má alergii, mám vnuka, ten má atopickej ekzém a vím, že jsme od malička jsme právali, zkoušeli jsme samozřejmě všelijaký možný prací prostředky a vyhovoval nám Persil, tak je na obrázku paní s děckem, takže ten, to je všecko, děkuju.
Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Děkujeme mockrát za radu, děkujeme.
Jan ŠMIDRKAL, profesor, Ústav technologie mléka a tuků Fakulty potravinářské a biochemické technologie Vysoké školy chemicko-technologické Praha
--------------------
Takže prosím vás, hrníčky na čaj, na to mám velice jednoduchou radu, kupte si prostředek s chlornanem, nechci dělat nikomu reklamu, ale snad každý zná Savo, takže to jsou prostředky, které obsahují chlornan, takže doporučuji samozřejmě použít rukavice, protože chlornan odbarvuje tkaniny, tak odbarví vám čaj. A tyto prostředky jako typu, když ty hrníčky drhnete, protože, když začnete drhnout lesklý povrch nějakým abrasivním prostředkem, tak ho zdrsníte a do těch ...
Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Pórů vlastně.
Jan ŠMIDRKAL, profesor, Ústav technologie mléka a tuků Fakulty potravinářské a biochemické technologie Vysoké školy chemicko-technologické Praha
--------------------
Do těch pórů pak se vám usazuje rychlejc nečistota, takže je daleko jednodušší použít tento chlornanový prostředek, samozřejmě v rukavicích, nesmí to stříknout do oka, protože je to alkalický, je to nebezpečné. Samozřejmě je to žíravé, čím účinnější, tím pochopitelně s tím musíme pracovat s vyšší opatrností, takže vypláchnout tímto chlornanovým prostředkem a mělo by to jíti.
Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Ano, dobrý den, vítáme dalšího volajícího.
Jan ŠMIDRKAL, profesor, Ústav technologie mléka a tuků Fakulty potravinářské a biochemické technologie Vysoké školy chemicko-technologické Praha
--------------------
Ano, ještě jeden dotaz ...
Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Ano, pane profesore.
Jan ŠMIDRKAL, profesor, Ústav technologie mléka a tuků Fakulty potravinářské a biochemické technologie Vysoké školy chemicko-technologické Praha
--------------------
Jeden dotaz tam ještě byl, ale ten už jsem ...
Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Ne, bylo to vlastně připomenutí, že na určitém pracím prostředku je maminka s děťátkem a že je to snad šetrnější prací prostředek.
Jan ŠMIDRKAL, profesor, Ústav technologie mléka a tuků Fakulty potravinářské a biochemické technologie Vysoké školy chemicko-technologické Praha
--------------------
Prosím vás, jak bych řekl, tento prostředek je velice účinný, ale jak bych řekl, když budete mít šetrný prostředek, tak vám nebude prát.
Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Ano, dobrý den. Zdravíme dalšího volajícího, můžete se ptát, ano.
posluchačka
--------------------
Dobrý den. Richterová u telefonu. Můžu se ptát?
Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Ano, můžete vstoupit do vysílání.
posluchačka
--------------------
Pane profesore, mám takový dotaz, už jste se o tom zmínil, mám problém s mácháním, mám dobrou pračku, po programu, který dojde, nechám ještě jednou celý program na menší teplotu na máchání a výsledek je ten, že potom ještě vymáhám v ruce, protože to i po tom druhém programu není pěkně vymácháno, mám choulostivou pokožku, máte na to nějaký recept?
Jan ŠMIDRKAL, profesor, Ústav technologie mléka a tuků Fakulty potravinářské a biochemické technologie Vysoké školy chemicko-technologické Praha
--------------------
Podívejte se, máchací proces, to je v podstatě extrakční proces. Já vám to řeknu takhle, nebo takto, když budete vyplachovat láhev, to je stejné, jako byste máchala prádlo, takže, když vypláchnete láhev dejme tomu od červené šťávy nebo červeného vína, necháte tam deci vody, to je, dejme tomu, si představte, že je to to množství vody, které zůstane v tom prádle, nalijete tam další vodu, láhev naplníte a řeknu, ta koncentrace, ta červená barva vám bude ubývat, nemůže vám nikdy ubýt prostě na nulu, vždycky se bude dejme tomu, tím mácháním se ta koncentrace těch složek tak 10krát, 20krát zmenší, ale prádlo není sklo, takže v tom vždycky něco ulpívá, takže dokonale vymáchat prádlo to v podstatě, jak bych řekl, nelze, dostanete se vždycky na nějakou hranici, která je pro vaši pokožku přijatelná, ale pak jsou ještě jediné rady, prostě to namočit do nějakého většího množství vody, nechat to a pak to zkusit ještě jednou vymáchat.
Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Pane profesore, jeden zajímavý mailový dotaz od Jitky přišel: "Chtěla bych se zeptat na tekuté prací prášky, opraváři praček je nesnášejí, protože prý udělají na povrchu bublinu a asi celé pračky mastný film, který se nesmyje a množí se pod ním plísně," je to tak?
Jan ŠMIDRKAL, profesor, Ústav technologie mléka a tuků Fakulty potravinářské a biochemické technologie Vysoké školy chemicko-technologické Praha
--------------------
To tedy opravdu nevím. Já jako, já říkám, že tekuté, je to paradox, prací prášky, tekutý prášek je paradox, protože jsou kapalné.
Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Tekutý prostředek říkejme tomu.
Jan ŠMIDRKAL, profesor, Ústav technologie mléka a tuků Fakulty potravinářské a biochemické technologie Vysoké školy chemicko-technologické Praha
--------------------
Takže tekuté prostředky opravdu neobsahují ty bělící složky, které můžou tu pračku vydesinfikovat, takže já bych řekl takhle, stát se to může, ale potvrdit to nemůžu, nemám s tím žádnou zkušenost.
Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Ano a od Jitky ještě jeden dotaz, co je to za účinnou látku v Calgonitu na vodní kámen? Lze jej nahradit sodou nebo octem?
Jan ŠMIDRKAL, profesor, Ústav technologie mléka a tuků Fakulty potravinářské a biochemické technologie Vysoké školy chemicko-technologické Praha
--------------------
Nelze, nelze, co je v Calgonitu nevím, to složení jsme netestovali. Prosím vás, dneska je ten problém, jak řeknu, v tom, že lidé chtějí stále nové věci, takže dneska neexistuje, že si zvyknete na značku jednoho prostředku a to složení zůstane po 5, 10 let stejné, to složení se prostě mění každý, každý rok, každé dva roky, prostě několik let, lidé chtějí stále nové věci a prostě tato honička za novými věcmi, že musíte stále zkoušet prostě něco, co vám vyhovuje.
Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Dobře, pane profesore, moc děkujeme za dnešní povídání a pokud by byly ještě další dotazy, můžete je směrovat na chat na web dvojka.rozhlas.cz. Děkujeme panu profesoru, inženýru Janu Šmidrkalovi, kandidátovi věd, z Ústavu technologie mléka a tuků Fakulty potravinářské a biochemické technologie Vysoké školy chemicko-technologické Praha. Děkujeme, pane profesore.
Jan ŠMIDRKAL, profesor, Ústav technologie mléka a tuků Fakulty potravinářské a biochemické technologie Vysoké školy chemicko-technologické Praha
--------------------
Na shledanou.
Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Na shledanou.
Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON Media, a.s. Texty neprocházejí korekturou.
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.