Pokud chce klientka rty jako Angelina Jolie, odpovídám, že já taky. Obě ale na to nemáme výbavu, říká lékařka

25. únor 2016

Lidské tělo stárne. S prodlužováním produktivního věku ale chceme vypadat „dobře“ co nejdéle. Nezbývá než navštívit estetickou chirurgii, kde se stále dokonalejšími metodami snaží čas ošálit.

Podle primářky Ústavu lékařské kosmetiky Miroslavy Pelechové se nejvíc pokročilo v lepší technické vybavenosti ordinací, která s sebou nese třeba méně chirurgie, bolesti a rychlejší uzdravování pacientů.

„To, k čemu ale plastická chirurgie směřuje je přirozenost. Nemusím být dokonalá, ale přirozená. Prostě tak, abych se cítila dobře,“ říká.

Skalpel není řešení

Medicína dnes dělá vše proto, aby nemusela sáhnout na skalpel. Proč? Prostě nabízí různé jiné možnosti včas. To je velký rozdíl v postupu dnes a před 15 lety. Podstatné je ale to slovo včas, k zubaři taky nechodíte jednou za život.

„Snažíme se zohlednit proporce, svalový tvar, objemové relace, kosterní tvary. A pak přichází na řadu modelace nebo jiná nechirurgická cesta,“ vysvětluje lékařka.

Nemít „velké oči“

Uvažujete o změně vzhledu? Tak si vezměte deset let starou fotografii a s ní jděte k lékaři. „Když mi klientka přinese fotku Angeliny Jolie a říká: ´Takové rty bych chtěla´, tak na to můžu říct jen: ´Já taky´. Ale ani jedna z nás na to nemá přirozený tvar a výbavu tkání. To si můžeme přát tak akorát do dalšího života,“ usmívá se.

Čtěte také

V očích lékařky je prý základní, aby spolu s klientem viděli stejně co je hezké. „Vezmeme si zrcátko a půl hodiny si povídáme. A jestli je mé doporučení a to, co sami chcete, příliš odlišné, je čas najít si jiného odborníka.“

Většina klientů Miroslavy Pelechové si prý ale dá říct. „Když radím nějakou konkrétní metodu, tak jen proto, že chci, abyste byla co nejpřirozenější a nejspokojenější.“

tvář ženy, krása, rty, modelka, ideál, film

Jedno sezení? Zapomeňte!

„Jestliže půjdete k estetickému lékaři jen jednou, je to přehlídka ztraceného času a peněz.“ Tady je to málo. Sice vás může trápit velký nos, vrásky nebo nějaká bradavička. Pro lékařské oči to jsou propadlé lícní kosti nebo nesourodé tvarové a objemové relace obličeje.

Prní návštěva?

Kdy přijde ten čas? Pokud je vám 25, 30 let. Ale hodně záleží na stavu vaší kůže, jestli je elastická a nemáte například kožní přebytky. „Snažíme se zastavovat čas, což je pohodlnější než ho otáčet do protisměru,“ říká závěrem primářka Ústavu lékařské kosmetiky.

Ostatní záznamy poraden najdete v Dopoledni s Dvojkou.

Spustit audio