Poklad v bošileckém kostele našel dělník

24. červen 2015

Před dvěma lety se jihočeští archeologové dostali k cennému nálezu – takzvanému Bošileckému pokladu. Možná by jej ale minuli, kdyby nebylo všímavého stavebního dělníka. Právě on je totiž upozornil na hrnek plný mincí.

„Kolegové prováděli průzkum v kostele sv. Martina v obci Bošilec. Narazili na běžné archeologické nálezy, například hroby. Až den nebo dva po skončení průzkumu, kdy už v kostele pracovala stavební firma, objevil dělník malý kousek od archeologické sondy keramickou nádobku, která byla po okraj naplněná stříbrnými mincemi,“ popisuje archeolog Jihočeského muzea Ondřej Chvojka.

Bošilec

Dělník byl podle jeho slov poctivý, zachoval se tak, jak měl, a ihned zavolal archeology, kteří se v kostele ještě také zdržovali. „Kolegové měli tak jedinečnou příležitost poklad od samého začátku zdokumentovat, pořádně jej zaměřit, zaznamenat veškeré okolnosti,“ dodává Ondřej Chvojka.

Mince a nádoba poté putovaly do Jihočeského muzea a Jihočeskou univerzitu. Podle Ondřeje Chvojky se jedná o jeden z nejzajímavějších pokladů z daného období. Byl uložený zřejmě během třicetileté války. Nejmladší mince je datována do roku 1637.

Bošilecký poklad má však i raritu – na jedné z mincí je vyražen letopočet 1952. To však nijak nezpochybňuje historické zařazení do 17. století. „Kromě tolarů a krejcarů jsou mezi mincemi také takzvané malé groše. Ty se razily doma a někdy se stávalo, že razič popletl číslice – tady prohodil dvě prostřední číslice a místo 1592 na minci vyrazil 1952,“ vysvětluje Ondřej Chvojka.

Nejzajímavější archeologické objevy z jižních Čech si nyní zájemci mohou prohlédnout také v Jihočeském muzeu. Do konce prázdnin zde trvá výstava Poklady, depoty, obětiny. „Ukazujeme nálezy z období od pravěku až do novověku. Nejedná se přitom jen o mince, ale také keramické nebo železné předměty,“ přibližuje archeolog.

Jihočeským pokladům se bude po několik dílů věnovat pořad Vltavín. V aktuálním díle si také můžete poslechnout pověst o pokladu, který se údajně skrývá v Dolním Bukovsku. Pokračuje navíc putování po koněspřežce.

Spustit audio