Pohádky z dědova akvária. Co všechno se pod hladinou odehrává?

12. únor 2023

Poslechněte si vyprávění o prvňáčkovi Jakubovi, který se na prázdninách u dědy seznámí se životem mnoha tvorů v tajemném akváriu. 

Napsal: Tomáš Syrovátka
Čte: Pavel Šupina
Dramaturgie: Hana Hložková
Režie: Lukáš Kopecký
Natočeno: 2021

Město pod hladinou

K dědovi Karáskovi přijede na prázdniny vnuk Jakub, který je ubytovaný v pokoji s velkým akváriem. Hned první večer se mu nedaří usnout, a tak místo oveček začne počítat barevné neonky. Je to ale složité. V akváriu je rušno jako na velkoměstské ulici a tyto rybky navíc plavou v houfech...   

Závojnatka na vdávání

Krásná bílá závojnatka jménem Fióna má problém. Chtěla by se vdávat, ale v akváriu není žádný vhodný ženich. Utěšit nespokojenou a stále plačící rybu, není lehké, proto Jakub přemýšlí, jak by jí pomohl. Nápad mu vnukne starý šnek Valerián.

Kapitán paví očko

Na dně akvária leží trosky korábu, který možná patřil pirátům. O tom, jak těžké je sloužit na lodi se přesvědčí i Jakub, jakmile se z korábu vynoří svéhlavá rybka paví očko. Říká si kapitán Cortéz, považuje se za hrdinu a povely dává jako rozený admirál.

Teta Červená a tetra nádherná

Děda Karásek má návštěvu. Je to jeho kamarádka, temperamentní teta Červená, která se vyzná ve všem, kromě akvarijních rybiček. Jakub ji proto seznámí s neobyčejnou rybí krasotinkou – tetrou nádhernou. Netuší, že ty dvě si budou rozumět, jako by se znaly odedávna.

Hokejky a šnek Valerián

Jakub se před rybami zmíní o hře zvané hokej, kterou by si rybky chtěly zahrát, ale starý šnek Valerián namítá, že k tomu potřebují hokejky, takže to nepůjde. To ale netuší, že se do situace vloží tetry křivopruhé, kterým chovatelé říkají „hokejky“. Zápas v akváriu začíná a vymkne se všem z rukou.

O přemoudrém čichavci

Existuje ryba, která umí dýchat nad vodou. Říká se jí čichavec a ten, který žije v dědově akváriu je velmi přemoudřelý. Protože se považuje za nejchytřejší rybu na světě, hodlá diskutovat jen o složitých životných otázkách a Jakub ho musí oslovovat „profesor Filuta“.

Sen o zlatém karasovi

Jakub onemocní a má horečku. V tomto stavu se mu zdá o nezvyklé rybí slavnosti s pestrobarevným průvodem a o zlaté rybce, která plní přání. Když se Jakub uzdraví, žasne, že mu kouzelná ryba zvaná karas zlatý splnila to největší přání.

autoři: Tvůrčí skupina Drama a literatura , Hana Hložková
Spustit audio