Pohádky pro děti, mámy a táty

22. prosinec 2019

Josef Somr čte příběhy z dob, kdy se ještě pásaly kravičky, auta jezdila o něco pomaleji, večer se rozsvěcely plynové lucerny a na všechno bylo víc času. Hlavně na zázraky.

Vyprávění o dětech a čarovných proměnách, které obyčejné dny mění na zázračné. Kouzla jsou tu totiž pro každého, kdo je chce vidět. A děti si jich umí všimnout.

V sedmi pohádkách o kouzlech, která se připletou do každodenního života, potkáte děti, jako jste vy, a zažijete s nimi malá, neobyčejná dobrodružství.

Napsala: Hana Doskočilová
Čte
: Josef Somr
Připravila: Zora Vondráčková
Režie: Dimitrij Dudík
Natočeno v roce 2015.

Pohádka o zelené hvězdě

Jestlipak víte, že dětem, které jsou často samy doma, může dělat společnost malá zelená hvězdička a vyprávět si s nimi, aby jim nebylo smutno? Klukovi Tomíkovi se to přihodilo. Ale jednoho dne byla hvězdička pryč. Zda ji našel a kdo mu ji pomáhal hledat, uslyšíte v Hajajovi.

Pohádka o modré dálce a červených jeřabinách

Ivánek pásává každý den mamince kravičku, a už ho to moc nebaví. Lákají ho kopce za vsí. Co za nimi asi je? Něco hezčího, než je jeho vesnička?

Jedna veselá pohádka o tom, jak se straší

Trdlík je strašidýlko, co se ještě nenaučilo strašit, a Vilda je malý uličník. Z kamarádství obou mohou vzniknout jenom veselé neplechy. Zda se přátelství sestrašidýlkem Vildovi vyplatilo, zjistíte v Hajajovi.

Pohádka o štěstí a duze v kaluži

Jednoho dne spadla duha do kaluže. Holčička Zuzanka, která tuto lapálii cestou do školy objevila, bude pátrat na nábřeží Vltavy, kdo duhu zachrání a vrátí ji zpátky na oblohu. Jak její detektivní výprava dopadne, uslyšíte od Hajaji.

Pohádka o rozsvěcení luceren

V době, kdy ulice měst ozařovaly plynové lucerny, je každý večer, jednu po druhé, rozsvěcel lampář. Hajaja bude vyprávět, jak se stane takovým rozsvěcovačem luceren bojácný kluk František. Přemůže strach ze tmy? Je opravdu poslední lampa v ulici zázračná, jak se říká?

Pohádka o Lálince

Hajaja a vodnická holčička Lálinka si oblíbili Lojzíka, který by chtěl malovat a neví jak. Lidé totiž umějí vidět jen střípek krásy kolem sebe. Povede se Lálince zařídit, aby chlapec spatřil svět, jako jej vidí vodníci, víly, zvířata a ptáci a stal se tak malířem?

O kouzelníku Abu Eledénovi

Kouzelník Abu Eledén uměl chytat do sítě z měsíčního paprsku ty nejkrásnější písně. Pak se ale stal slavným. Bude mít čas na svá kouzla? S Abu Eledénem se v Hajajovi setká kluk Petřík. Co když i malý chlapec má také čarovnou moc?

Poslouchejte živě ve vysílání Českého rozhlasu Dvojky anebo ještě týden po odvysílání zdarma na jejím webu. Stránka Hry a četba nabízí mluvené slovo a čtené pohádky na dobrou noc zdarma on-line. Audioknihy nejde stáhnout. Některé tituly můžete najít ke stažení na webu Radioteka.cz.

autor: Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio