Pohádky o stromových vílách. Hajaju na dobrou noc čte Marie Štípková

10. duben 2022

Ovocnou alej téměř celou vykáceli dřevorubci.  Víly Třešinka, Hrušička a Švístka tak přišly o své stromy a svá hospodářství. Co teď? Kde hledat nové útočiště? V aleji zůstala jen stará jabloň, a tak se trojice pohádkových bytostí pokouší o soužití ve staré jabloni spolu s vílou Jablíčkou. A jak to tak bývá, když se naruší zaběhnutý systém, není jednoduché najít rychle nový, který by vyhovoval rozdílným zkušenostem a zájmům.

Čte: Marie Štípková
Napsala: Dagmar Langová
Dramaturgie: Zuzana Vojtíšková
Režie: Izabela Schenková
Natočeno: 2021

O tvrdohlavé Jablíčce

Víla Jablíčka se jednou ráno probudila a zaslechla zvuk motorové pily. Večer, když se usadila do křesla, uslyšela ťukání na dveře. Kdo by se k ní rád přišel ohřát?

O lenivých vílách

Víly Třešinka, Hrušinka a Švístka se přistěhovaly do staré jabloně. A víla Jablíčka teď neví, jestli má dřív opečovávat strom, nebo se starat o návštěvu, aby byla spokojená. Jak se Jablíčka rozhodne?

O popleteném stromu

Víly Třešinka, Hrušička a Švístka se rozhodly, že budou Jablíčce s péčí o jabloň pomáhat. Každá má ale jiný názor na to, co je potřeba dělat dřív a co strom od víly vlastně potřebuje. Dokáží se dohodnout?

O korunní víle

Mají-li v jednom stromě hospodařit čtyři víly, je potřeba, aby jejich práci někdo organizoval. Víly si proto zvolily nejmoudřejší z nich, aby se stala korunní vílou. Jak si Švístka s tak zodpovědným úkolem poradí?

O plačícím stromu

Když se víly hádají místo toho, aby dobře pečovaly o strom, je z toho pěkné nadělení. A tak i stará jabloň začala jednoho dne plakat. Co zastaví její pláč?

O prapodivných květech

Jednoho dne dostaly víly nápad: když mají pečovat o jeden společný strom, proč tedy na něm nemít nové ovoce? Co se rozhodnou na staré jabloni pěstovat?

O zázračném stromu

Víla Jablíčka je ze společné péče o strom unavená a nešťastná. Jednoho dne se tedy rozhodne pro nové řešení. V noci pak vstane a na větve nasadí květy. Jaké ovoce na jabloni dozraje tentokrát?

Co poslouchat při běhu nebo jako kulisu v práci? Poslouchejte živě ve vysílání Českého rozhlasu Dvojky anebo ještě týden po odvysílání zdarma na jejím webu. Stránka Hry a četba nabízí mluvené slovo a čtené pohádky na dobrou noc zdarma on-line. Audioknihy nejde stáhnout. Některé tituly můžete najít ke stažení na webu Radioteka.cz. Další audioknihy zdarma najdete i jako podcast na portálu mujRozhlas.

autor: Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio

Související