Pohádky Martiny Drijverové. Pět krásných příběhů na motivy národních báchorek

1. leden 2021

Pohádkové příběhy na motivy národních pohádek ze Srbska, Bulharska, Číny, Ruska a Anglie. 

Účinkuje: Jan Šťastný
Režie: Petr Lokaj
Natočeno: 2002

Ptačí nevěsta (na motivy srbské pohádky)

Král řekl svému synovi, že mu předá vládu, když si najde nevěstu, která bude tak krásná, dobrá a milá jako byla jeho matka. Princ otci slíbil, že se po nevěstě poohlédne a vyrazil do světa. Co mu poradí poustevník, kterého potkal na cestě? Najde si princ nějakou manželku nebo zůstane sám?

Diamantový prsten (na motivy bulharské pohádky)

Car těžce onemocněl a pomoci mu mohla pouze živá voda. Zavolal tedy své dva syny a rozkázal jim, aby živou vodu donesli - komu se to podaří, ten se stane jeho nástupcem. I vydali se oba na cestu. Mladší se rozhodl jet vpravo, starší vlevo. Který z nich dokáže přinést džbán plný živé vody?

Pět bratrů z Číny (na motivy čínské pohádky)

První, Druhý, Třetí, Čtvrtý a Pátý - takhle obyčejně se jmenovalo pět bratrů, kteří se jednoho dne narodili chudé ženě v Číně. Sice si byli podobní jak vejce vejci, ale každý z nich vynikal v něčem jiném. Jak využijí svoje schopnosti, když půjde do tuhého? Postaví se společně proti zlému vládci?

Kouzelné dary (na motivy ruské pohádky)

Žili, byli dva bratři, kteří si byli velmi podobní tváří, ale uvnitř byl každý zcela jiný. Staršímu se říkalo Lakota a mladšímu zas Dobrota. První byl lakomýa líný až hrůza, druhý by se pro všechny rozdal. Jednoho dne potká Dobrota tajemného Mráze Sněhoviče. Ten mu za odměnu dá dárek, který změní celý jeho život. Co to bude? A co na to řekne jeho starší bratr?

Had a ropucha (na motivy anglické pohádky)

Královi zemřela manželka a on se znovu zamiloval. Jeho nová žena však byla zlá čarodějnice, která nebohému královi dala vypít nápoj, jenž ho dočista zbavil rozumu. Pomohou očarovanému panovníkovi jeho dvě dospělé děti - princezna Markéta a princ Jan?

Co poslouchat při běhu nebo jako kulisu v práci? Poslouchejte živě ve vysílání Českého rozhlasu Dvojky anebo ještě týden po odvysílání zdarma na jejím webu. Stránka Hry a četba nabízí mluvené slovo a čtené pohádky na dobrou noc zdarma on-line. Audioknihy nejde stáhnout. Některé tituly můžete najít ke stažení na webu Radioteka.cz. Další audioknihy zdarma najdete i jako podcast na portálu mujRozhlas.

autor: Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio