Pohádky Jiřího Kafky. Vyprávění o vílách, vodnících a dalších pohádkových bytostech

20. červen 2021

Jak to bylo s hastrmanem Puškvorcem? A co se přihodilo skláři Korálkovi? Poslechněte si pohádky na dobrou noc, které pro děti napsal Jiří Kafka.

Účinkují: Jiří Práger, Lubomír Lipský a Petr Svoboda
Režie: Yvona Žertová a Mária Křepelková
Natočeno: 2011,1993 a 1997

O skláři Korálkovi

Říkalo se o něm, že je čaroděj, protože uměl ze skla vykouzlit skutečné divy. Žil si spokojeně až do té doby, než se o něm doslechla kněžna z Podhajského zámku...

Pasačka ovcí

Když ve zlosti fouká Větřice jitrnice, shazuje klukům z hlav čepice a ze stromů suché větve. Nešťastnou náhodou se pod padající větev dostala stříbrná laň. Větřice nechtěla nikomu ublížit, a tak se velkoryse odměnila chudé pasačce ovcí, která zraněnou laň pečlivě ošetřovala.

Jak se hastrman Puškvorec málem utočil

Na potoku, kterému se říká Zlaťák, žil poslední mlýnský hastrman. Že byl s mlynářem zadobře, chtěl zachránit před zkázou mlýnské kolo. Ale to ho popadlo a točilo s ním a točilo, až se mu z obličeje vytrácela zelenkavá barva. Kdo ví, jak by to s hastrmanem dopadlo, nebýt komínkáře Josífka.

O bednáři Blažejovi

Pod skalnatým kopcem Homolákem stála letitá chalupa bednáře Blažeje. Za chalupou rostly tři vysoké olše a v nich přebývali mužíčkové olšováčci. Jednoho dne museli spojit síly a společně se postavit proti zlému zámeckému pánu.

Leknínová víla

Pasáček statkáře Držgrešlíka se sice jmenoval Filípek, ale nikdo mu neřekl jinak než Samotínek. Často pásl sám na Sluncovém vrchu a rozhodně nevěřil pověstem o tom, že se právě tam za jasných měsíčních nocí vynořují ze studánek víly. Až jednou studánkovou vílu potkal... 

Co poslouchat při běhu nebo jako kulisu v práci? Poslouchejte živě ve vysílání Českého rozhlasu Dvojky anebo ještě týden po odvysílání zdarma na jejím webu. Stránka Hry a četba nabízí mluvené slovo a čtené pohádky na dobrou noc zdarma on-line. Audioknihy nejde stáhnout. Některé tituly můžete najít ke stažení na webu Radioteka.cz. Další audioknihy zdarma najdete i jako podcast na portálu mujRozhlas.

autor: Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio