Pohádky Boženy Němcové

9. únor 2020

Jaroslav Satoranský, František Filipovský a Dana Medřická čtou klasické příběhy jako O hloupém Honzovi, O perníkové chaloupce nebo o princezně, která ztratila řeč.

Mnohé z pohádek si Božena Němcová pamatovala ze svého dětství. Některé si přečetla v německých knížkách. Díky pohádkám se naučila vyprávět tak, že se stala jednou z našich nejuznávanějších spisovatelek.

Čtěte také

Čtou: Jaroslav Satoranský, František Filipovský a Dana Medřická
Rozhlasová úprava: Václava Ledvinková a Milena Lukavská
Režie: Helena Philippová a Jaroslav Kodeš
Natočeno v letech 1978 a 1999.

Kdo je hloupější?

Jednomu chalupníkovi nezůstalo z celého jmění nic víc než slepice. Poslal ženu na trh, aby ji prodala. Ta měnila, až vyměnila a domů přinesla jen jeden krejcar. Chalupník se rozčílil a rozhodl, že se ženě pomstí. Dřív se však vydal do světa, nenajde-li většího blázna, než je ona.

Jak se učil Honzík latinsky

Jednoho dne se Honzík rozhodl, že už nechce být prostým člověkem, že chce být pánem. Tatínek mu řekl, že takový pán musí umět latinsky. A tak se Honzík vydal do světa učit se latinsky. Myslel si, že je to velmi lehká věc...

O hloupém Honzovi

Byl jeden Honza a rostl jako dříví v lese. Jednoho dne mu táta povídá: „Jsi hrozný klacek a není s tebou kloudné pořízení. Musíš mezi pány!“ A tak se Honza vydal sloužit do zámku, kde svou chytrostí převrátil všechno vzhůru nohama.

O perníkové chaloupce

Logo

Chudý otec měl dvě děti. Jednou se maceše děti tak zprotivily, že poručila muži, aby je zavedl do lesa a tam je zanechal. Honzík s Maruškou v lese našli perníkovou chaloupku a ochutnali sladký perníček.

Chytrý synek

Otec vyslal svého mladého bystrého synka Ondru, aby se naučil nějakému řemeslu. Ondra šel do světa a vyučil se zbojníkem. „Dokud budou lidé hloupí, budu mít z čeho být živ,“ říkal si a hned několikrát se mu podařilo chytře přelstít bohatého zemana.

Silný Ctibor

Pan Rýzumburský jel z procházky a viděl, jak ovčák nese na rameni velikánskou jedli. Nejdřív si myslel, že mu ukradl spadlý strom z lesa. Když však zjistil, že je Ctibor tak silný, rozhodl se, že z něj udělá svého panoše a vezme ho na turnaj siláků do Prahy. Jak dopadl zápas a co si v něm Ctibor vysloužil?

Moudrý zlatník

Mladý zlatnický učedník Radoš se přihlásil, že se pokusí uzdravit princeznu Liběnu, která ztratila řeč. Jakou metodu pro svou léčbu použil a zda byla úspěšná, to se dozvíte od Hajaji.

Poslouchejte živě ve vysílání Českého rozhlasu Dvojky anebo ještě týden po odvysílání zdarma na jejím webu. Stránka Hry a četba nabízí mluvené slovo a čtené pohádky na dobrou noc zdarma on-line. Audioknihy nejde stáhnout. Některé tituly můžete najít ke stažení na webu Radioteka.cz. Další audioknihy zdarma najdete na portálu mujRozhlas.

autor: Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio