Pohádková opera o Vasilise

20. prosinec 2010

Na repertoáru divadel nebývá příliš mnoho operních představení pro děti. O to více potěšilo uvedení původní dětské opery na motivy známé ruské pohádky o Vasilise v Badenu u Vídně.

Snad každé ruské dítě zná pohádku o žabí královně, krásné a moudré Vasilise, kterou zlý čaroděj Kostěj Nesmrtelný promění na 3 roky a 3 dny v žábu, protože si jej nechce vzít za muže. Ožení se s ní ale mladý carevič Ivan, který ovšem musí přemoci čaroděje, aby Vasilisa získala zpět svou podobu. Pohádkový příběh plný napětí, kouzel a samozřejmě happyendu nyní pozná také mnoho dětí v lázeňském Badenu u Vídně, kde prastará ruská pohádka ožila v podobě opery pro nejmenší. Zájem je natolik obrovský, že představení jsou do konce roku téměř vyprodaná.

Krásná Vasilisa na scéně Městského divadla v Badenu je dílem místních tvůrců – autorem libreta je novinář a spisovatel Thomas Jorda, hudbu složil Pavel Singer, rodák z ruského Pjatigorska, absolvent moskevské konzervatoře Čajkovského a hudební akademie ve Vídni, který v badenském divadle působí téměř 20 let. Kritiky nešetří chválou a oceňují nejenom novou původní operu, ale také celkové pojetí. Badenská Vasilisa zachovává klasický příběh, který provází hudba 21. století, je vizuálně pestrá, tajemná a zasazená do opulentní scény s ohromným carským palácem, strašidelným lesem či domkem Baby Jagy.

Idea dát proslulé pohádce, která byla prvně zfilmovaná v roce 1939, operní šat, se zrodila před necelými dvěma lety. Společným jmenovatelem tvůrců byla láska k hudbě, okouzlení pohádkovým světem a angažovanost pro děti, která je v Badenu příkladná. Dětský divák je zde mimořádně vítaný a repertoár na něj pamatuje také na míru šitými akcemi, kdy se seznamuje se světem operety a muzikálu.

Badenské divadlo, jehož začátky se datují od roku 1716, patří k vyhledávaným hudebním scénám, o čem svědčí také nárůst ročního předplatného o 11 procent. Letošní sezóna je kromě původní dětské opery Krásná Vasilisa ve znamení 150 let vídeňské operety, které divadlo vzdává hold uvedením „Země úsměvů" Franze Lehára nebo „Cikánským baronem" Emmericha Kálmana. Velký operetní galakoncert připravuje divadlo na 9. duben 2011. Divadlo, jehož součástí je také velkolepá letní aréna, od září nově využívá také foyer, které nese jméno slavného badenského rodáka, režiséra Maxe Reinhardta. Prostor slouží pro malé divadelní formy, jako například matiné, komorní koncerty, kabaret, či diskuse s diváky.

autor: zis
Spustit audio