Podle Tomáše Magnuska je film Bastardi to, co chce český divák vidět

13. říjen 2011

Čtvrtečním (13. října) hostem Dvojky a magazínu „Je jaká je“ po 11:00 hodině byl režisér a scénárista Tomáš Magnusek.

Jaké jsou šance dvacetiletého učitele, který ve svém volnu píše beletrii, na natočení celovečerního filmu? V tuzemské kvalifikované konkurenci pravděpodobně ne příliš vysoké, navíc pokud všechny své učitelské finance vkládá do úspor na bydlení. Ovšem důležité je jít si za svým snem. Např. napsat scénář a zaujmout jím legendy stříbrného plátna.
Právě o tom, jak důležité je prosadit si své, nás přišel přesvědčit režisér, scénárista, herec, spisovatel a producent v jedné osobě Tomáš Magnusek.

Literární talent prokázal T. Magnusek vstupem do Obce spisovatelů a stal se jejím vůbec nejmladším členem. Dokonce v tomto roce stanul jako předseda v čele tohoto prestižního klubu. Nebyl by to ale člověk mnoha tváří a profesí, kdyby se spokojil pouze se psaním. Svůj start na filmovém plátně započal zpracováním své druhé knihy s názvem Pamětnice, který filmová kritika bohužel nepřijala s přílišným ohlasem: „Pravdou je, že já jsem producent trochu z leknutí. Zkušenosti stále nabírám a začátky pro mě nebyly vůbec jednoduché.
Na film Pamětnice jsem si musel půjčit hodně peněz a dost jsem se zadlužil.“ Přestože začátky bývají trnité, jak T. Magnusek vzpomíná a potvrzuje, dokázal se přes prvotní „porodní bolesti“ posunout směrem ještě dál a diváky překvapit snímkem Bastardi, ke kterému dokonce chystá druhý díl!

„Po natáčení Pamětnice jsem byl skeptický. Očekával jsem, že se lidé půjdou podívat na těch 20 hereckých legend, co už dlouhá léta nenatáčí. Nestalo se tak a diváky film moc nezajímal.“ Ve snímku můžeme vidět např. Květu Filovou, Zitu Kabátovou, Jaroslava Čejku a další. T. Magnusek vidí svůj neúspěch především ve špatné produkci, což se prý snažil napravit právě u již zmíněného filmu Bastardi. Ten mediálně zaujal, a to díky explicitně vyobrazenému násilí a vulgaritě v podaní dětských protagonistů. „Všichni dětští herci ve filmu Bastardi jsou moji žáci. Něco jim šlo dobře a něco špatně. Drtivou většinu věcí jsme ani nezkoušeli a jak se ze začátku děti bály, tak to na konec dopadlo velice dobře a já z nich měl ohromnou radost,“ ohodnotil herecké výkony svých svěřenců režisér.

Tomáš Magnusek


T. Magnusek vystudoval na Střední odborné škole sociální - Evangelické akademii v Náchodě. Věnoval se především dětem se specifickými potřebami. Přes veškeré strasti i současný stav českého vzdělávacího systému, o kterém pojednávají i režisérova filmová díla, by se rád do školství vrátil: „Jsem rád za zkušenost učitele a také jsem rád, že školy zatím nevypadají jako ve filmu Bastardi. V žádném případě situaci nezlehčuji, na našich školách je totiž kritická a je pouze otázkou času, kdy se rapidně zhorší.“ Většina okamžiků zachycených ve zmiňovaném kontroverzním snímku, je prý autentická a převedena do filmu z běžné kantorské praxe.

Více si poslechněte v rozhovoru se Evou Kvasničkovou.

autor: Jan Sklenář
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.