Podle Robina Krále má každý v dnešní době blízko k Blázinci

10. leden 2013

Naším dnešním (10. ledna) hostem v pořadu "Je jaká je" byl neotřelý textař Robin Král.

Jako malý chlapce chtěl být Ivanem Mládkem nebo multimiliardářem. První přání se mu nevydařilo, a to druhé se možná ještě vyplní. Autor veršů pro malé a velké čtenáře Robin Král je potomkem dvou úspěšných publicistů a o tom, že jablko nepadá daleko od rodného stromu, jsme se mohli přesvědčit na vlnách Dvojky.

Prarodiče z pohádky

Básník Ivo Štuka a spisovatelka dětské literatury Ilona Borská, to sou zmínění prarodiče R. Krále. Jak populární autor prozradil, právě oni částečně mohou za jeho současný úspěch: „Mám pocit, že když se na to dívám dnešníma očima, už od šesti let mě vedli ke kreativitě. Společně jsme psali různé básničky a přestože bylo vše v režii babičky, určitě mě to jistým způsobem ovlivnilo.“ R. Král vystudoval obor estetika na FF UK a také obor Tvorba textu a scénáře na Vyšší odborné škole při Konzervatoři Jaroslava Ježka. V současnosti spolupracuje např. s Divadlem Spejbla a Hurvínka nebo kapelou Toxic a mnoha dalšími.

Blázinec

Neurotik, bulimička, autistka, multifobik a nebo pedofilův rap. Duševní poruchy v podání předních českých umělců se s nadsázkou naplno projevují v hudebním albu Blázinec. Proč si jako námět pro desku zvolil R. Král právě toto téma? „Společně s autorem hudby Janem Lstibůrkem jsme chtěli, aby výsledek měl jednotnou podobu, ucelený plán a nebyl tradiční. Hlavním poselstvím je asi ukázat, že každý z nás má v hektické době nakročeno k jistému druhu bláznovství.“ Na zmíněné desce spolupracovali např. Jiří Suchý, Ivan Hlas, Bára Basiková, David Koller, Tomáš Hanák Wabi Daněk, Marek Eben, Tomáš Klus a další. Každý z umělců vtipně reprezentuje svou skladbou jedno duševní vyšinutí. Jaké tedy bylo oslovit např. Jiřího Suchého s takovouto nabídkou? „Šel jsem na to oklikou a svou nabídku jsem mu předložil v obálce při návštěvě divadla Semafor. Naštěstí se mu demoverze líbila a na nabídku přistoupil, stejně jako 99% umělců, které jsme oslovili. To pro mě osobně bylo opravdu velkým překvapením.“ Album se těší přízni kritiky a my jsme pochopitelně, v rámci živého vysílání na Dvojce, neopomněli nabídnout několik ukázek.

Gramodeska Blázinec 2012

Více si poslechněte v audiozáznamu s moderátorkou Evou Kvasničkovou…

autor: Jan Sklenář
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.