Podle Jiřího Baiera léčivé účinky hub využívali již čínští císaři

11. květen 2011

Chemik, soudní znalec a přední mykolog Jiří Baier byl hostem středečního pořadu Je jaká je, po 9.05 hodině.

Jiří Baier vystudoval chemii. Byl na ní naveden svým bratrancem, který chtěl mít v rodině vědce. V roce 1945 byla v lesích Českého krasu sovětská vojska, které často navštěvoval. Vojáci ho naučili jednotlivé houby rozpoznávat i vařit. „Pochopil jsem, že to bude vášeň na celý život,“ říká Jiří Baier.

Jiří Baier

V zaměstnání měl štěstí na svého nadřízeného, který Jiřího Baiera pouštěl kdykoliv, kdy houby rostly. Vytvářel mu takové podmínky, že mohl studovat houby v blízkém okolí. Díky této volnosti se stal předním mykologem a nakonec soudním znalcem v oboru hub v potravinářství.

Houbaření se v průběhu let stalo národním sportem. Nejvíce se o osvětu a popularitu zasloužil Miroslav Smotlacha. Dokázal se svou ženou během jednoho roku připravit až 30 výstav po celém území naší vlasti i v zahraničí. Když mu došly finance, sáhl na rodinný rozpočet a dále pokračoval. Jiří Baier se snaží jít v jeho šlépějích, učit lidi jak se v lese chovat a které houby sbírat.

Když se vydá na výpravu sám a není si jist určením druhu, často využívá moderních technologií. „Díky mobilnímu telefonu mohu hned z místa zavolat světovým specialistům na jednotlivé druhy, kteří u nás žijí. Popovídáme si o daném exempláři, následně jej vezmu do laboratoře a díky tomu určíme přesný druh,“ říká Jiří Baier.

Jiří Baier

Začít s tímto koníčkem přitom není nijak složité. „Česká mykologická společnost má mnoho poboček a muzeí, kde rádi poskytnou základní informace.Dále by si začátečník měl opatřit atlasy a hlavně nekonzumovat ty druhy, u kterých si není jist jejich jedlostí. Leckdy se totiž stane, že za mnou přijdou lidé s houbami, které právě snědli a stěžují si, že je jim špatně. U takových případů vždy říkám, že takoví jedinci by lékařem neměli být nikdy zachráněni,“ poznamenává Jiří Baier.

Houby se ale nesbírají jen pro kulinářské účely. Jiří Baier často vídá mladé lidi, jak se snaží nalézt halucinogenní houby, lysohlávky. „Ti, kteří je konzumují většinou nedokáží rozpoznat, zda se o ně vůbec jedná. Otravu si poté způsobí jedlými houbami, které jedí za syrova. Mají těžký stav, podobný úplavici, který považují za halucinogenní efekt. Když nasbírají a sní pravé, dojde k takovému stavu, kdy na sebe dotyčný vše prozradí. Čehož lze velmi jednoduše zneužít. Nebo otevře okno a vyskočí na chodník, protože bude mít pocit, že může létat,“ popisuje účinky slavný mykolog.

„Existují ale i druhy, které mají léčivé účinky. Jeden z druhů používali již čínští císaři. Prodlužovali si s ním život. Jiné druhy zase léčí rakovinu jater,“ uzavřel rozhovor Jiří Baier.

Více si poslechněte v audiozáznamu rozhovoru s Martinou Kociánovou.

autor: Jan Profous
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.