Podle Ivana Hoffmana bude korupce hlavním tématem koaličních jednání

25. listopad 2013

Události uplynulých dní u nás i ve světě v pondělním Jak to vidí glosoval Ivan Hoffman, komentátor Deníku.

Jedním z témat bude propojení politiky a byznysu, o kterém se opět více hovoří v souvislosti s vraždou severočeského podnikatele a sociálnědemokratického politika, rozsáhlé policejní razie v growshopech i další osud Ukrajiny na rozcestí mezi Evropou a Ruskem.

Vláda bude?

Téměř 3 týdny po volbách pověřil prezident Miloš Zeman šéfa ČSSD Bohuslava Sobotku sestavováním nové vlády. Jaké jsou podle Ivana Hoffmana šance, že bude dokonce roku situace definitivně stabilizována? „Šance na trojkoaliční vládnutí jsou velké. Z toho co zatím slyšíme se ukazuje, že se zúčastněné strany umí dohodnout, a to je důležité.“ V minulosti prý bylo zvykem, že si koaliční strany byly spíše velkými rivaly, což by neměl být tento případ. Ve stěžejních věcech by se prý všechny strany měly nyní víceméně dohodnout.

David Ondračka jako ministr vnitra

Hnutí Ano si nárokuje resort Ministerstva vnitra ČR. Na post ministra navrhuje Andrej Babiš šéfa agentury Transparency International Davida Ondračku, který se cítí být vhodným kandidátem. Bude tedy boj proti korupci jedno z klíčových témat pro složení plánované koalice? „Určitě. Všechny strany, které v současnosti usilují o vytvoření koalice podpořily myšlenku rekonstrukce státu. Konečně bychom se snad mohli stát součástí civilizovaného světa, kde je korupce brána jako neřest a něco, proti čemu stojí za to bojovat.“ Podle aktuálních anket veřejného mínění by D. Ondračku prý vybralo 9 z 10 občanů. I. Hoffman doplnil, že se jedná o člověka, který chce především sloužit lidu, aniž by byl zatížen nebo diskreditován jakoukoliv politickou minulostí.

Ivan Hoffman
(* 27. listopadu 1952, Martin, Československo) je bývalý slovenský písničkář, fotograf a samizdatový vydavatel časopisu Fragment-K.
Nyní český novinář, žurnalista, moderátor a rozhlasový komentátor Dvojky Českého rozhlasu.

"Jak to vidí" vysíláme od pondělí do pátku vždy v čase od 8:30 do 9:00 hodiny. (Přepis pořadu najdete na našich stránkách následující den, zvukový záznam do hodiny po odvysílání.)

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON Media, a.s. Texty neprocházejí korekturou.

autor: iho
Spustit audio