Podle Erika Besta ztrácí prezident Miloš Zeman podporu širší veřejnosti

17. prosinec 2013

Pokud vás něco zaujalo a chcete se na to Erika Besta zeptat, stačí poslat svůj dotaz.

Koaliční smlouva

Nově vypracovaná koaliční dohoda je prý nejlepší za posledních 23 let. Jak se na to dívá novinář Erik Best? „Je to opravdu zajímavé. Konkrétně by mělo dojít ke zvýšení základní mzdy a zrušení druhého pilíře důchodové reformy. Nejsem si ale jistý, zdali toto rozhodnutí potěší menší firmy, ovšem co se týče důchodové reformy, tam je to vcelku jasné rozhodnutí, protože ta už je dávno mrtvá.“ Budoucí možný předseda vlády Bohuslav Sobotka se navíc v poslední době chová velmi sebevědomě. Hodlá se prý dokonce postavit i proti rozhodnutí prezidenta Miloše Zemana, co se týče složení vlády: „Podle mě už zůstává málo lidí, kteří nyní podporují prezidenta Miloše Zemana. Jeho pozice je oslabená a teď je to pouze na politicích, zdali budou respektovat jeho rozhodnutí v rámci jmenování vlády.“

Koncentrace mediální moci

Po vzoru západních zemí zpřesníme pravidla týkající se koncentrace mediálního vlastnictví. Tato věta je uvedena v nově vzniklé koaliční smlouvě. Jaksi ji můžeme vysvětlit? „Podle mého názoru je to myšlené proti Andreji Babišovi, který se snaží koncentrovat mediální moc. Pokud by to bylo ovšem myšlené vážně, nebude lehké něco takového prosadit, tedy jít proti někomu, kdo už mediální moc v ČR má." Podle E. Besta ale k dalšímu shromažďování moci A. Babišem docházet již nebude, protože jeho poslední obchodní aktivity jsou prý neefektivní a začínají se nevyplácet.

Erik Best
Je vydavatelem denního anglického zpravodaje Fleet Sheet, mezi jehož odběratele patří řada významných společností působících na českém trhu. Na počátku roku 2001 začal rovněž vydávat bezplatný e-mailový bulletin Final Word, krátký denní komentář k hlavním ekonomickým a politickým tématům, které hýbou Českou republikou.

"Jak to vidí" vysíláme od pondělí do pátku vždy v čase od 8:30 do 9:00 hodiny. (Přepis pořadu najdete na našich stránkách následující den, zvukový záznam do hodiny po odvysílání.)

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON Media, a.s. Texty neprocházejí korekturou.

autor: Erik Best
Spustit audio