Podle Dominika Duky nemá Benedikt XVI. takovou zkušenost s nesvobodou, jakou měl Jan Pavel II.

2. duben 2012

Nedávnu odcestoval papež Benedikt XVI. do Mexika a na Kubu. V Havaně se nesešel s disidenty, ale s bratry Castrovými. Jak si máme tento akt vykládat? Sám Duka prý byl požádán, aby se cesty účastnil a s kubánskými disidenty vedl debatu.

„Papežské návštěvy podléhají protokolu, který dojednává Vatikán s Kubou jako stát se státem. Návštěva Raúla Castra jako prezidenta a vlády je skutečně bezpodmínečná. To by nebylo možné.“

„Otázka poznání disidentů je velmi složitá, protože lze asi těžko očekávat, že by mohl Vatikán požadovat na kubánské vládní straně setkání s protivládními aktivisty.“ Sám Duka prý byl požádán, aby se cesty účastnil a s kubánskými disidenty vedl debatu.

„Do takového procesu ale nemůžu vstoupit bez konzultace s Vatikánem,“ říká. K samotné osobě současného papeže pak doplňuje: „Myslím, že je potřeba jedno po pravdě říci. Benedikt XVI. nemá tu zkušenost nesvobody a boje s komunistickým systémem, jakou měl Jan Pavel II.“

Na druhou stranu ale přiznává, že výchozí pozici pro návštěvu měl nynější papež v mezinárodním hledisku mnohem složitější a náročnější.

autor: Pavla Kopřivová
Spustit audio