Podívejte, uprchlíci se integrují! Izraelská ultrapravice se bojí jiných věcí než vaše, říká novinář

6. prosinec 2018

V Česku bývá krajní pravice často spojována s antisemitismem. Proto se může zdát zvláštní, že ultrapravicové skupiny fungují i ve státě, který se odvolává na židovské dějiny. Přesto v Izraeli ultrapravice v posledních letech posiluje. Proč tomu tak je, o tom se Dalibor Zíta bavil s kanadsko-izraelským novinářem Davidem Sheenem, který se ve svých článcích často zaměřuje na roli rasismu a náboženství v izraelské politice a ultrapravicové skupiny dlouhodobě sleduje.

Pokud se bavíme o izraelské ultrapravici, jaké jsou teď v tuto chvíli její nejdůležitější organizace a jaké mají napojení na izraelské politiky, například z vládnoucího bloku Likud?

Záleží na tom, jak si definujeme ultrapravici, ale i když se podíváme na některé nejextrémnější organizace izraelské krajní pravice, tak bohužel spolupracují ruku v ruce s izraelskou vládou. Uvedu několik příkladů. Například hnutí proti míšení ras, které pronásleduje a obtěžuje rasově smíšené páry. Nazývají se Lehava. To je jedna ze skupin, která byla ještě před pár lety financovaná izraelskou vládou. Jakmile se to začalo rozebírat v médiích, přestala je vláda financovat přímo. Teď přijímají finanční dary od rodiny Faliců, která je nedůležitějším sponzorem izraelského premiéra Benjamina Netanjahua.

Další příklad je Hnutí Chrámu, což je skupina, která chce zničit mešitu Al-Aksá a skalní dóm v Jeruzalémě, které jsou považovány za jedny z nekrásnějších architektonických památek země, chtějí je zničit, protože jde o muslimské stavby. Na jejich místě chtějí znovu vybudovat židovský chrám a chtějí tam opět obětovat zvířata Jahvemu, jako se to dělalo ve starověku. Tohle hnutí, které bylo dřív považováno za naprosto okrajové, je dnes součástí mainstreamu, postavilo se za něj mnoho politiků, kteří ho otevřeně podporují. A Chrámový institut – což je hlavní instituce tohoto hnutí, kterou vede jeho hlavní rabín – je financován ministerstvem školství. Mohou díky tomu izraelskou mládež ovlivňovat svými myšlenkami, učit je o historii chrámu a propagovat jeho obnovení v budoucnosti. To je podle mě šílenství.

mesita_al-aksa_v_jer_170929-101531_kro.jpg

Co byste řekl, že u nás v Evropě o izraelské krajní pravici nevíme?

Nejsem sice expert na místní politiku a nemluvím vaším jazykem, ale můj dojem je, že možná ani netušíte, že nějaká krajní pravice v Izraeli je. Nejenže existuje, ale navíc má poměrně velkou moc. Jednu věc si zdejší lidé neuvědomují ohledně izraelské krajní pravice. Opravte mě, jestli se mýlím, ale můj dojem je, že diskurs v Evropě týkající se imigrace je takový – lidé napojení na ultrapravici nebo přijímající její hlediska budou říkat: „Nesmíme přijímat imigranty, protože tito lidé se nikdy neintegrují do společnosti. Když přijdou do této země, musí přijmout naše hodnoty a naši kulturu a musí odhodit své staré zvyky. Jenže oni se stejně nikdy nedokážou integrovat, a tak bychom je sem ani neměli pustit.“ Je to tak?

Ano, tak nějak by se to asi dalo popsat…

Souhlasíte? Výborně. Naproti tomu v Izraeli většina krajní pravice zaujímající antiimigrační postoje toto vůbec netvrdí, ve skutečnosti mnozí říkají pravý opak. Říkají: „Podívejte, oni se integrují! Jen se podívejte na naše školy!“ Totiž, když dnes přijdete do některé z částí Tel Avivu, kde žijí afričtí žadatelé o azyl a jejich děti tam chodí do školy s tam narozenými izraelskými dětmi, a zavřete oči a budete jen poslouchat, tak nepoznáte podle hlasů, že tam vůbec jsou děti narozené africkým uprchlíkům. To protože se integrovali tak dobře. Mluví skvěle hebrejsky. Přijali místní kulturu, oblečení a slang. Integrovali se skutečně dobře. A to je něco, co rozčiluje izraelskou krajní pravici. To, že se imigranti integrují! Oni si přejí rozdělení a etnickou čistotu. To je tedy další věc, jakou se izraelská krajní pravice může lišit od té evropské.

Má na posílení izraelské ultrapravice podle Sheena vliv také tlak palestinských radikálů na izraelskou společnost? A proč je v izraelské armádě nejčastější příčinou smrti vojáků sebevražda? Mohou některé tyto sebevraždy vzbuzovat podezření, že jde ve skutečnosti o vraždy? To vše se dozvíte, když si poslechnete audio záznam celého rozhovoru!

autor: Dalibor Zíta
Spustit audio