Podívejte se tyto dny na barevnou nádheru rostlin

29. říjen 2003

Rostliny od nepaměti lákají člověka svými barevnými květy. Pro ty je začal pěstovat - alespoň ty rostliny, které nebyly k snědku, ale k potěše oka. Přitom svým způsobem my lidé se jen tak trochu přiživujeme, protože ona barevná nádhera přece není určená nám! My jsme schopni krásně kvetoucí kytku tak leda uškubnout do vázy, a to jistě za lubem neměla, když si vyvíjela právě takový krásný květ. Kdepak, květy jsou určeny jiným a k jinému účelu.

Nám a našim mlsným očím by měly stačit podzimní tóny opadavých dřevin - ale někdy i všelijakých bylin. Važme si toho, že žijeme v zeměpisných šířkách se střídáním ročních období, stále zelené tropy by vám nikdy nenabídly onu zlatočervenou nádheru podzimních dnů.

I tato přírodní nádhera má ovšem svou biologickou a chemickou podstatu. Žlutá, oranžová a červená zbarvení plodů či jiných částí rostlin zajišťují karotenoidy: karoteny a xanthofyly. Nejrozšířenější beta karoten znáte z kořenů mrkve. Jeden z xantofylů zase zařizuje teple červené zbarvení míšků tisu červeného, tisůvek, jiný má na svědomí oranžově zbarvené nafouklé lampionky mochyně židovské. Žluté, smetanové, červené i modré zbarvení mají na svědomí různé flavonoidy, barviva na bázi fenolů. Modifikovanými flavonoidy jsou antokyanidiny - ty znáte z květů chrpy, kosatců, pivoněk. Antokyany jsou nositeli růžové, červené a modré barvy v květech i listech a plodech snad většiny krytosemenných rostlin (s několika výjimkami). V pokožce takových rostlin působí jako filtry nadměrného záření: všimněte si, jak někdy na jaře při silném záření listy některých růží zčervenají. Stejně tak působí i v mechanismech reakce rostlin na mráz nebo sucho či jen na náhlé snížení teplot.

Podzimní příroda

A to je právě teď a děje se tak při podzimním zbarvení listů. Zelené chlorofyly se pomalu rozkládají a mizí - a převládají ony teplé, za slunečných dnů zářivé barvy podzimu - třeba různých antokyanů. Tak se na ně podívejte, je jejich čas.

Spustit audio