Podívejte se na neuklizený kousek zahrady

15. prosinec 2004

Musím se přiznat, že marně zápolím s vlastními kolegy a spoluzaměstnanci: mají rádi (zvláště pak rády) zahradu před zimou uklizenou, skoro bych řekl vymetenou. Tím ale sebe i naše návštěvníky trochu ochuzují.

A tak je i vás pošlu někam za město, kam nedosáhly pořádkumilovné ruce zahradníků. Všude tam zbyly po létu stébla trav, mnohé se zachovalými latami či klasy, zkrátka zbytky květenství. Za běžného podzimního či zimního dne na nich téměř nic k vidění není. Zato za prvního sněhového poprašku nebo ještě lépe za pořádné jinovatky taková mez, břeh nebo neuklizená zahrada doslova znovu rozkvete. Nebo tehdy, vytvoří-li se omrzlice! Ojíněná, ojinovatkovaná stříbřitá květenství jsou jako ty nejdražší diamantové šperky, které by ani ruka toho nejzdatnějšího stříbrotepce a zlatníka nevytepala. A což teprve v protisvětle! Jediný procházející sluneční paprsek takový přírodní šperk ještě zhodnotí.

Zkuste si někdy za jinovatky nebo s prvním sněhem vyjít, nebo máte-li vlastní zahrádku, nechte si tam kousíček neuklizený. Uvidíte možná to, co vám až dosud unikalo: zdůrazněnou krásu trav, stébel, listů, i třeba plaňkového plotu.

Spustit audio