Podezření

7. červen 2001

Ještě existuje naděje, že se u nás podezření na první případ krávy s nemocí BSE v pátek nepotvrdí. Pokud ano, vědí chovatelé dobytka, co je čeká. Vyšetřovat se budou všechna poražená zvířata starší třiceti měsíců, což bude ročně znamenat zvýšení nákladů o dvě stě osmdesát miliónů. Ani to by ale zřejmě neodvrátilo strach lidí z hovězího masa, který k nám před časem dorazil z Británie a dalších zemí Evropy přes televizní obrazovky.

Odbytové problémy by se vrátily v době, kdy už díky tomu, že u nás nebyla BSE zjištěna, hlásili prodejci obnovující se důvěru v hovězí. Vyhledávané pak ze stejného důvodu bylo maso z domácích chovů, což by zřejmě také přestalo platit. Současný přebytek hovězího se Státní intervenční fond rozhodl řešit dotací vývozu deseti tisíců tun jatečných býků. Byl by ale o dovoz masa ze země s výskytem BSE zájem? Psychologické důsledky jediného testu, při kterém byl v mozku krávy zjištěn prion, lze očekávat stejné jako v Británii, kde přitom bylo nakažených krav registrováno sto osmdesát jeden tisíc. A že u nás dosud deset tisíc šest set padesát šest vzorků mozku skotu bylo vyšetřeno s negativním výsledkem, by pro běžného spotřebitele rázem ztratilo váhu.

V celém tom smutku a napjatém očekávání zaniká jeden důležitý detail. Totiž skutečnost, že rutinní laboratorní úkon, mající navíc obrovský ekonomický dopad, nebyl zamlčen. S informací předstoupil před veřejnost ministr, navíc právě ten, kterému se veřejnost zdráhá věřit, protože si nedávno nevšiml, že jeho řidič způsobil dopravní nehodu. Nezbylo mu než svolat tiskovou konferenci a říct pravdu. Je to smutná pravda, ale s povděkem berme skutečnost, že s námi Státní veterinární ústav v Jihlavě jedná rovně.

autor: iho
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.