Pod rukama Jany Jarchovské „ožívají“ figurky ze šustí zachycující tradiční činnosti obyčejných lidí

24. leden 2021

Paní Jana Jarkovská z Třebechovic pod Orebem získala ocenění Mistr tradiční rukodělné výroby Královéhradeckého kraje 2017 za výrobu figurek z kukuřičného šustí. O jejích radostech, starostech i plánech natáčela redaktorka Eva Boudová.

Jana Jarchovská se narodila v Broumově, ale oba její rodiče pocházejí z jižního Slovenska. Její prarodiče tam měli malé hospodářství, kde kromě jiného pěstovali také kukuřici, kterou dokázali beze zbytku zpracovat.

Čtěte také

Paní Jana u svého dědečka trávila nejedny prázdniny, a tak už od dětství získávala dobré základy, jak kukuřičné šustí využít. Samostatně se tvorbě figurek začala věnovat v roce 1998. Pod jejíma rukama vznikají figurky zachycující tradiční činnosti obyčejných lidí - sklizeň jablek, praní prádla, sušení sena…, ožívají řemesla známá i téměř zapomenutá - například pekaři, dráteníci, bednáři a mnoho dalších.

Paní Jana ze šustí vyrábí také betlémy, které jsou součástí nejen soukromých sbírek u nás i v zahraničí, ale najdete je také v našich muzeích - ve Svitavách nebo v Třebechovicích pod Orebem.

V muzeích vystavuje například jedinečný soubor nazvaný Rok na vsi, ten znázorňuje zvyky, tradice a činnosti na venkově jako jsou masopust, Velikonoce, pálení čarodějnic, dožínky, i zpívání koled.

Výroba figurek a předmětů z kukuřičného šustí

Využívání kukuřičného šustí k výrobě užitkových předmětů a dekorativních figurek bylo rozšířené zejména v oblastech, kde se pěstovala kukuřice, především na jižní Moravě a na Slovensku.

Čtěte také

Kukuřičné šustí patří k snadno zpracovatelným materiálům, přesto vyžaduje určitou manuální zručnost a zkušenost.

Při zpracování se využívají listeny kukuřičných klasů různé kvality i délky. Základem pro výrobu pletených předmětů jsou dřevěné formy nebo rámy různých tvarů, s jejichž pomocí se vyrábí tašky, košíky, podložky, obaly nebo kabelky.

K výrobě figurek se kromě šustí používá ohebný drát, který tvoří základ figurky, kousek vaty na hlavičku, koudel na vlásky a další různé materiály na výrobu doplňků (dřevěné kousky, fazolky, látka, sušené květiny).

Pod rukama Jany Jarchovské vznikají nádherné figurky ze šustí

Tím hlavním je však snaha vtisknout figurkám dynamičnost a výraz.

autoři: Eva Boudová , baj
Spustit audio

Související