Pod deštníkem Jacquese Demyho

24. červen 2015

Pro mnohé filmové fanoušky necharakterizuje šedesátá léta hudba Beatles, nýbrž tvorba Jacquese Demyho.

Ve spolupráci se skladatelem Michelem Legrandem oživil Demy žánr filmového muzikálu s využitím svérázných nápadů, jako jsou například zpívané dialogy a barevný design vyznačující se pastelově růžovými, modrými a žlutými odstíny.

Překlad scénáře dokumentu je ke stažení zde:češtinaangličtina

V srdceryvném milostném příběhu Paraplíčka ze Cherbourgu (Les Parapluies de Cherbourg) hrála hlavní roli Catherine Deneuveová, která pak v rozvernějším pokračování nazvaném Slečinky z Rochefortu (Les Desmoiselles de Rochefort) vystupovala se svou sestrou Francoise Dorleacovou a také s Georgem Chakirisem a Genem Kellym. Tyto filmy byly označeny jako „en couleurs et en chante“. Jejich příběhy o ztracené a znovu nalezené lásce si dodnes uchovaly schopnost okouzlit diváky.K jejich velkým fanouškům patří Will Gregory z popového dua Goldfrapp i básník Sean Street, který v době, kdy byly Slečinky z Rochefortu uvedeny do kin – tedy v létě roku 1967, krátce poté, co Dorleacová zahynula při autonehodě –, pobýval v Paříži. Geoff Andrew z Britského filmového ústavu (British Film Institute) zasazuje tyto filmy do patřičného kontextu a autorka básní Sarah Cuddonová hovoří o tom, jak Demy vnesl do francouzských letovisek u Atlantiku hollywoodskou atmosféru.

03013808.jpeg

Hudbou nabitý dokument obsahuje také příspěvky z archivu Catherine Deneuveové, Michela Legranda a již zesnulého Jacquese Demyho.

V srdceryvném milostném příběhu Paraplíčka ze Cherbourgu (Les Parapluies de Cherbourg) hrála hlavní roli Catherine Deneuveová, která pak v rozvernějším pokračování nazvaném Slečinky z Rochefortu (Les Desmoiselles de Rochefort) vystupovala se svou sestrou Francoise Dorleacovou a také s Georgem Chakirisem a Genem Kellym. Tyto filmy byly označeny jako „en couleurs et en chanté. Jejich příběhy o ztracené a znovu nalezené lásce si dodnes uchovaly schopnost okouzlit diváky.

02868946.jpeg

K jejich velkým fanouškům patří Will Gregory z popového dua Goldfrapp i básník Sean Street, který v době, kdy byly Slečinky z Rochefortu uvedeny do kin – tedy v létě roku 1967, krátce poté, co Dorleacová zahynula při autonehodě –, pobýval v Paříži. Geoff Andrew z Britského filmového ústavu (British Film Institute) zasazuje tyto filmy do patřičného kontextu a průvodkyně pořadem hovoří o tom, jak Demy vnesl do francouzských letovisek u Atlantiku hollywoodskou atmosféru.

V dokumentu zazní ukázky z archivu Catherine Deneuveové, Michela Legranda a Jacquese Demyho.

Dokument na stránkách Falling Tree Production.

Spustit audio