Počítačový program vědců z Prahy a Plzně umí lidem vrátit jejich hlas

19. leden 2021

Čeští vědci dokázali vyvinout program, který vrací lidem jejich hlas. Pacienti, kterým lékaři indikují zákrok, při němž jim musí být odejmuty hlasivky, tak díky systému o svůj hlas nepřijdou.

Počítačový program vyvinuli vědci z Plzně se softwarovými firmami CertiCon a SpeechTech, 1. Lékařskou fakultou UK a Fakultní nemocnicí v Motole.

 „Aplikace umožní jednoduchým způsobem ještě před zákrokem hlas nahrát a uložit. Z uložených nahrávek lze automaticky rekonstruovat hlas pacienta pomocí personalizovaného řečového syntetizéru,“ uvedl Petr Konvalinka, předseda Technologické agentury ČR, která projekt podpořila téměř 12 miliony Kč.

Podle Matouška se člověk přihlásí doma k počítači, kde se mu zobrazují věty. „Ty jsme vybrali tak, abychom podchytili co nejvíce důležitých prvků jazyka. Minimálně by měl nahrát 500 vět. Samozřejmě čím více, tím lepší je výsledek,“ řekl Konvalinka. Hlas pacienta se automaticky zakonzervuje a vznikne datový soubor, který pak může používat na běžném počítači, mobilu nebo tabletu a pomocí aplikace komunikuje. Do zařízení bude psát text a program ho jeho vlastním hlasem přečte.

Systém má pomoci například onkologickým pacientům, kterým musí být odejmuty hlasivky.

autor: jp | zdroj: ČTK
Spustit audio