Počet nakažených v sociálních zařízeních ve Zlínském kraji roste, nákazu si přivezli z Vánoc

V pobytových sociálních zařízeních ve Zlínském kraji přibylo nakažených koronavirem. Částečně je to způsobeno návratem klientů, kteří byli přes vánoční svátky u příbuzných. V některých zařízeních jsou také zakázané návštěvy.

Zvýšení výskytu nemoci covid-19 je způsobeno návratem klientů, kteří byli přes vánoční svátky u příbuzných. Špatné zkušenosti s tím mají například v zařízeních v Kroměříži. Podle Dagmar Klučkové se tam z návštěv u rodin vrátilo nakažených velké procento klientů a jeden pak dokonce zemřel.

Všichni klienti jsou ihned po návratu otestováni, a pokud jsou pozitivní, putují do izolace. I to je pak pro pracovníky další problém, který jim komplikuje práci.

Ať už kvůli nemocem nebo karanténě stále chybí spousta pracovníků. Situace se ale hodně mění a v jednotlivých domovech a regionech se tak liší.

Například v Kroměříži si aktuálně vystačí s vlastními pracovníky a stále mají i několik těch, kteří pracují na dohodu. Zároveň se také z některých dobrovolníků stali i stálí zaměstnanci. Podle ředitelky Sociálních služeb města Kroměříže Dagmar Klučkové jde například o někdejší pracovníky v gastroprůmyslu, kterým se práce v sociálních službách zalíbila natolik, že už se ke své původní profesi nevrátí. Co se týče dobrovolnické pomoci, tak krásný příklad toho, že spousta lidí má dobré srdce, zaznamenali ve Zborovicích na Kroměřížsku, kde před Vánocemi onemocnělo několik zdravotních sester. Podrobnosti přidává Marie Fremlová, ředitelka Sociálních služeb Uherské Hradiště, pod které zařízení spadá.

Zákaz návštěv

Sociální služby Uherské Hradiště zakázaly návštěvy ve třech svých zařízeních. Konkrétně se jedná o domovy pro osoby se zdravotním postižením ve Zborovicích a v Kunovicích – Cihlářská a o domov pro seniory v Uherském Hradišti. Podle ředitelky organizace Marie Fremlové je důvodem zhoršená epidemická situace. Ze stejného důvodu nemůžou rodinní příslušníci přijít na návštěvu za svými blízkými ani do kroměřížského Domova pro seniory u Moravy.

Návštěvy už jsou naopak povolené v Domově u Kašny, kde se situace zklidnila. Všichni návštěvníci samozřejmě musí mít platný antigenní test a musí používat roušky.

 

Spustit audio

Související