Po stopách Pavla Vrby a Elvise

20. říjen 2014

Ve středečním Nočním proudu uvítá Miloš Skalka krátce po 23. hodině dalšího v sérii svých studiových hostů. Tentokrát přijde do živého vysílání někdejší redaktorka Sedmičky pionýrů Jana Černá, která bude vyprávět o Pavlu Vrbovi - a Elvisu Presleym!

Jana Černá, bývalá redaktorka Semičky pionýrů (nakladatelství Mladá fronta) je spolu s Marií Vrbovou a Věrou Slukovou-Markovou spoluautorka knihy Pavel Vrba / Básník na pěti linkách, která se křtila toto pondělí v pražském klubu Lávka. Samozřejmě že v Nočním proudu se bude o této knižní novince mluvit. Už proto, že Český rozhĺas pro ni poskytl ze svého hudebního archivu méně známé či neznámé písně s texty Pavla Vrby (přílohou knihy je totiž duální disk, na jehož jedné straně je dvacet písní, na druhé pak televizní medailon Pavla Vrby Můj ahasver, který v letech 2006 a 2007 natočil režisér Rudolf Kudrnáček).

Jana Černá žije od roku 1983 v Německu a v roce 1988 začala pracovat jako kulturní referentka v lázeňském městě Bad Nauheim v Hessensku nedaleko Frankfurtu. Jen zasvěcení vědí, že právě tam bydlel během své vojenské služby (od 1. října 1958 do 2. března 1960) v té době zřejmě nejslavnější voják na světě - Elvis Presley. Službu nastoupil v amerických kasárnách ve Friedbergu, ale pro bydlení se mu vice zalíbil blízký Bad Nauheim.

Jana Černá provázela lázeňské hosty po Elvisových stopách, ukazovala jim, kde žil se svým otcem Vernonem, babičkou Minnie May a svými dvěma kamarády, kteří byli současně jeho bodyguardy. Vyprávěla jim o začátcích lásky mezi třiadvacetiletým Elvisem a tehdy čtrnáctiletou Priscillou Beaulieu, sbírala vzpomínky lidí, kteří Elvise v Bad Nauheimu osobně zažili a ty pak předávala lázeňsklým hostům, pro které byl Elvis idolem jejich mládí a písničky s jeho často napodobovaným, leč nenapodobiterlným hlasem dodnes poslouchají.

Historky a vzpomínky na Elvisův život v Bad Nauheimu - o to se s posluchači Nočního proudu podělí Jana Černá. A její slova budou samozřejmě ilustrovat Elvisovy nahrávky, které patří k trvalkám světové hudební scény.

autor: Miloš Skalka
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.