Po stopách mladého Petra Voka a už neexistující říčky Hostice

30. květen 2021

Nový Vltavín naváže na předešlý, protože se po návštěvě historické Třeboně podíváme do Jindřichova Hradce, poté ke Chlumu u Třeboně na už neexistující říčku Hostici. A pak si připomeneme slavné horní město na jihu Čech, které bylo kdysi důležitější a bohatší, než je dnešní město krajské. Podíváme se totiž do Rudolfova, města pojmenovaného podle pekařova císaře.

Portrét Petra Voka z Rožmberka ve věku 13 let. Sbírkový fond státního hradu a zámku Český Krumlov.

Historik František Führbach už z archivních nahrávek v pořadu Vltavínu promluvil několikrát. V tomto vydání připomene mládí Petra Voka, a to v nahrávce, které bude za chvíli bezmála čtvrtstoletí.

Petra Voka, stejně jako Viléma z Rožmberka, si asi vybavíte nejvíce z filmů Svatby pana Voka nebo Pan Vok odchází, tedy už jako slovutného staršího muže. Ale také on byl mladý a také studoval. A věřte, nebo ne, studoval v Jindřichově Hradci. Ovšem toto povídání začneme připomínkou Petrova otce, Jošta.

Další archivní nahrávkou je zhruba šestiminutový záznam vyprávění někdejšího redaktora Českého rozhlasu v Českých Budějovicích Jaroslava Klímy. Při jeho poslechu se vám může hodit internet, mapa nebo vlastní vzpomínky, pokud jste někdy jeli do Chlumu u Třeboně.

To odbočíte z hlavní silnice ze směru na Suchdol a Velenice doleva na Hamr, Kostky a Chlum a za ním spatříte dva velké rybníky – Hejtman a Staňkovský. Pokud vám bylo vždycky divné, proč je ten Staňkovský takový protáhlý, zakroucený, jako kdyby to byla řeka, tak věřte, nebo ne, ale ona to řeka byla.

Od května už se pomalu ale jistě otevírají po covidové pauze různá muzea, a tak si v závěru Vltavínu ještě připomeneme muzeum, které se věnuje historii hornictví v Rudolfově u Českých Budějovic.

Spustit audio

Související