Po stopách Magdaleny Dobromily Rettigové na východě Čech

V Přelouči se jí narodí Jindřiška, budoucí operní pěvkyně. Při pobytu v Ústí nad Orlicí vychází její první kniha. V Rychnově dopíše svou slavnou Domácí kuchařku a v Litomyšli umírá jako jedna z nejuznávanějších Češek té doby. Magdaleně Dobromile Rettigové byly Východní Čechy osudné.

Magdalena Dobromila Rettigová, spisovatelka, vlastenka, jedna z nejvýznamnějších českých žen první poloviny 19. století a autorka slavné Domácí kuchařky vzhlíží ze známých portrétů jako bodrá hospodyně. Kdo by do ní řekl, že její život byl plný zápasů, počínajících už v těžkém dětství, a pokračujících životem protkaným nemocemi a hlubokým smutkem nad umírajícími dětmi. Jeho podstatnou část prožila na Východě Čech.

Východní Čechy jí byly osudné

V Přelouči, kde žila s manželem pět let od svých 27 let, se jim narodily dvě zdravé děti a pomáhala zakládat sad pod farou.

Čtěte také

Dalších pět let v Ústí nad Orlicí si našla řadu přátel v tamní vlastenecké společnosti, psala do českých časopisů a vydala první knihu. V Rychnově nad Kněžnou žili v budově staré radnice, dnes tam mají její světničku. A v Litomyšli můžeme putovat po jejích stopách v podstatě po celém centru a zakončit pouť, stejně jako ona, na místním hřbitově.

V pořadu Na nedělní vlně z Pardubic sledovala životní cestu Magdaleny Dobromily Rettigové po Východních Čechách Šárka Rusnáková. Pusťte si jednotlivé díly.

Spustit audio

Související